РЗИ-Перник: Има опасност от зарази заради липсата на вода

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 966 | Брой коментари 0
18:41 04.12.2019

Режимът на водоснабдяване с вода за питейно-битови нужди в Перник и промяната в качеството на питейната вода повишават риска от възникване на извънредни епидемични ситуации от заболявания, предупреждават от Районната здравна инспекция (РЗИ) в града.

Водата е основен фактор на предаване на заразите при възникване на водни епидемии с внезапно начало, стръмно покачване кривата на заболеваемостта, рязко намаляване броя на заболелите лица след прекратяване ползването на контаминирана (заразена) вода. Засягат се всички възрасти с изключение на кърмачетата (които не приемат друга храна освен кърма).

Заразяването става по воден път при консумация на вода, замърсена с патогенни (болестотворни) микроорганизми. Болестите, които се предават чрез нея са  холера, коремен тиф, дизентерия, вирусен хепатит тип А, детски паралич, уточняват от здравната инспекция.

Какви хигиенни мерки е необходимо да се предприемат:

- миене на ръцете преди всяко хранене и след всяко посещение на санитарният възел;

- миене на ръцете само с незамърсена вода;

- пиене на вода само от проверени, контролирани водоизточници;

- консумация само на незамърсени хранителни продукти с непроменени цвят, мирис, вкус, консистенция;

- използване на прибори и посуда по възможност за еднократна употреба;

- елиминиране на чревните паразити при домашните любимци;

- редовно да се обезпаразитяват заразените вещи, като се поставят на недостъпни за децата места;

 

- да се потърси лекарска помощ при продължителни, неотзвучаващи оплаквания, въпреки прилаганите симптоматични лекарствени средства.

 

Във връзка с режима на водоснабдяване с вода за питейно-битови нужди в Община Перник, както и следствие на промяна в качеството на питейната вода се повишава рискът от възникване на извънредни епидемични ситуации от заболявания, свързани с водата.

Водата е основен фактор на предаване на заразите при възникване на водни епидемии, които се характеризират с внезапно начало, стръмно покачване кривата на заболеваемостта, рязко намаляване броя на заболелите лица след прекратяване ползването на контаминирана (заразена) вода. Засягат се всички възрасти с изключение на кърмачетата (не приемащи друга храна освен кърма). Характерно е териториалното разпространение, свързано с водоизточниците и изградената ВиК мрежа.

Заразяването става по воден път при консумация на вода, контаминирана с патогенни /болестотворни/ микроорганизми. Значението на водата като фактор на предаване на заразите се определя от широкото й ползване от човека и животните за пиене и от високата издръжливост на някои патогенни микроорганизми в нея. Във водата издържат продължително време холерният вибрион (причинител на холерата), салмонела тифи (причинител на коремният тиф, салмонела паратифи А и В) причинители на паратиф А и В, шигелите (причинители на дизентерията), хепатитните вируси (причинители на вирусен хепатит тип А), полиомиелитните вируси (причинители на детски паралич).

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени