mycomputer.BG

РЗИ-Перник: Има опасност от зарази заради липсата на вода

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1076 | Брой коментари 0
18:41 04.12.2019

Режимът на водоснабдяване с вода за питейно-битови нужди в Перник и промяната в качеството на питейната вода повишават риска от възникване на извънредни епидемични ситуации от заболявания, предупреждават от Районната здравна инспекция (РЗИ) в града.

Водата е основен фактор на предаване на заразите при възникване на водни епидемии с внезапно начало, стръмно покачване кривата на заболеваемостта, рязко намаляване броя на заболелите лица след прекратяване ползването на контаминирана (заразена) вода. Засягат се всички възрасти с изключение на кърмачетата (които не приемат друга храна освен кърма).

Заразяването става по воден път при консумация на вода, замърсена с патогенни (болестотворни) микроорганизми. Болестите, които се предават чрез нея са  холера, коремен тиф, дизентерия, вирусен хепатит тип А, детски паралич, уточняват от здравната инспекция.

Какви хигиенни мерки е необходимо да се предприемат:

- миене на ръцете преди всяко хранене и след всяко посещение на санитарният възел;

- миене на ръцете само с незамърсена вода;

- пиене на вода само от проверени, контролирани водоизточници;

- консумация само на незамърсени хранителни продукти с непроменени цвят, мирис, вкус, консистенция;

- използване на прибори и посуда по възможност за еднократна употреба;

- елиминиране на чревните паразити при домашните любимци;

- редовно да се обезпаразитяват заразените вещи, като се поставят на недостъпни за децата места;

 

- да се потърси лекарска помощ при продължителни, неотзвучаващи оплаквания, въпреки прилаганите симптоматични лекарствени средства.

 

Във връзка с режима на водоснабдяване с вода за питейно-битови нужди в Община Перник, както и следствие на промяна в качеството на питейната вода се повишава рискът от възникване на извънредни епидемични ситуации от заболявания, свързани с водата.

Водата е основен фактор на предаване на заразите при възникване на водни епидемии, които се характеризират с внезапно начало, стръмно покачване кривата на заболеваемостта, рязко намаляване броя на заболелите лица след прекратяване ползването на контаминирана (заразена) вода. Засягат се всички възрасти с изключение на кърмачетата (не приемащи друга храна освен кърма). Характерно е териториалното разпространение, свързано с водоизточниците и изградената ВиК мрежа.

Заразяването става по воден път при консумация на вода, контаминирана с патогенни /болестотворни/ микроорганизми. Значението на водата като фактор на предаване на заразите се определя от широкото й ползване от човека и животните за пиене и от високата издръжливост на някои патогенни микроорганизми в нея. Във водата издържат продължително време холерният вибрион (причинител на холерата), салмонела тифи (причинител на коремният тиф, салмонела паратифи А и В) причинители на паратиф А и В, шигелите (причинители на дизентерията), хепатитните вируси (причинители на вирусен хепатит тип А), полиомиелитните вируси (причинители на детски паралич).

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени