РЗИ откри бактерии в питейната вода в село Чепино

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 232 | Брой коментари 0
07:52 17.04.2018

Отклонения от качеството на питейната вода, съгласно изискванията записани в Наредба №9,  е установила Регионалната здравна инспекция в периода от 26.03.2018 г. – 08.04.2018 на територията на област Перник. Това информираха от здравната инспекция. За този период са изследвани 7 населени места в региона. Взети са 9 проби от питейна вода  при консуматорите от централно водоснабдените населени места, които са изследвани по показателите, включени в постоянния мониторинг. Пробата,  която не отговаря на Наредба №9/2001 г. на МЗ за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели е взета в  село Чепино, община Ковачевци, от чешма в центъра на пътя, каптаж „Манастира“. Микробното число е със значими колебания спрямо обичайната стойност на показателя на съответната вода. На кмета на с. Чепино, е връчено предписание за предприемане на мерки във връзка с отклоненията в качеството на питейната вода.

Според директора на РЗИ- д-р Антоанета Григорова, след изпълнението на направените предписания от страна на кметството в село Чепино, проблемът с качеството на водата в селото ще бъде отстранен. „Както и друг път съм подчертавала, през пролетта, при увеличеното снеготопене или обилни дъждове, се наблюдават завишени стойности на микробното число. Това не е повод за притеснения. След като кметството изпълни направените от нас предписания, които са свързани с хлориране на водата, качествата й ще отговарят на изискванията на Наредба №9.”, увери д-р Григорова. Тя допълни, че предписанията, които здравната инспекция е издала на „В и К” и на кметове на общините са изпълнени и водата отговаря на всички изисквания. Снабдяването с питейна вода на с. Забел, в община Трън, все още се осъществява чрез доставяне на бутилирана вода.

Perfumes

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени