РУО-Перник отбеляза 9 май с електронен сборник „Европейски ценности”

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 654 | Брой коментари 0
08:03 09.05.2020

 

Денят на Европа се чества на 9 май всяка година. Той е посветен на мира и единството в Европа. Да бъдем свободни е най-прекрасното нещо. Свободата всъщност е онова наше достояние, благодарение на което приписваме авторството на своите постъпки и носим както отговорността, така и заслугата за тях.

Ценностите - това са мечтите ни за бъдещето, изпитанията, на които ни подлага битието, достойнството, свободата, успехите, към които се стремим, чувствата, които изразяваме.

А, какви ли са европейските ценности?

Ценностите на Европа са онези, които определят нейната обща идентичност, отличават я от другите континенти и определят облика ѝ. Мотото, под което са наречени тези ценности, е ,,Обединени в многообразието”. Ценностите са неразделна част от нашия европейски начин на живот. Всички държави-членки на Европейския съюз имат собствени езици, традиции и обичаи, но всички ние делим едни и същи ценности, които трябва да почитаме, за да бъдем част от европейската същност.

Колкото сме различни, толкова сме и еднакви, защото ние европейците не само населяваме един и същ континент, но имаме и обща история. Свободата, равенството, правата на човека, демокрацията, човешкото достойнство и върховенството на закона - тези общи човешки ценности ни позволяват да се обединим и да почувстваме, че сме част от един такъв общ проект, какъвто е Европейският съюз.

Регионално управление на образованието – Перник създаде електронен сборник „Европейски ценности“, за да отбележи подобаващо 9 май. В конкурса за есе и рисунка, посветен на Деня на Европа и победата над фашизма, се включиха голяма част от учениците в област Перник. Жури, включващо експерти от РУО-Перник, отличи най-добрите есета, представени в настоящия сборник, а кориците му, както и илюстрациите, са подбрани от ученици.

В категорията за рисунка участниците бяха разделени в три възрастови групи – начален, прогимназиален и гимназиален етап. Победител при най-малките стана Албена Йорданова от IV клас на ОУ „Иван Вазов“ с. Извор. Второто място отиде при Никол Йорданова от III клас отново от ОУ „Иван Вазов“ с. Извор, а третото място остана за Антония Данкова от III клас на ОУ „Отец Паисий“ с. Ярджиловци.

В прогимназиалния етап първо място завоюва Александър Милетиев от VII клас на ОУ „Иван Вазов“ с. Извор. Рисунката на Моника Борисова от V клас на  СУ „Васил Левски“ гр. Брезник остана на второ място, а Деян Стайков от VI клас на СУ „Олимпиец“ се класира на трето място.

При най-големите ученици надпреварата беше най-оспорвана. Безспорен победител стана Радостина Антова от IX клас на ПМГ „Христо Смирненски“ гр. Перник. Рисунката на Ивелина Георгиева от IX клас на VI СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Перник се класира на второ място, а Свилена Свиленова от IX клас на Професионална гимназия по икономика гр. Перник спечели третото място.

Участниците в конкурса за есе се състезаваха в две възрастови групи V-VII клас и VIII-XII клас. Първенец при по-малките стана Александър Богомилов от VI клас на VIII ОУ „Кракра Пернишки“ гр. Перник. Второто място отиде при Павел Петров от VI клас на ОУ „Христо Ботев“ гр. Батановци, а Симона Стоянова от V клас на СУ „Васил Левски“ гр. Брезник остана на трето място.

Въздействащото есе „Аз съм Европа“ на Ерина Бориславова от XII клас на ПГЕМП „Христо Ботев“ гр. Перник, успя да докосне журито и съвсем заслужено завоюва първото място. Каролина Стоянова от X клас на Професионална гимназия по икономика гр. Перник остана на второ място, а есето на Адриана Бунджулова, ученичка от XI клас на ГПЧЕ „Симеон Радев“ гр. Перник спечели третото място.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Победителите във всички категории ще получат грамоти от Регионално управление на образованието – Перник.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени