Румен Петков настоя за публична дискусия по темите на визитата на генералния секретар на НАТО у нас

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 277 | Брой коментари 0
08:16 09.03.2019

Председателят на ПП АБВ Румен Петков изрази безпокойство, че липсва информация за темите, които са дискутирани при посещението у нас на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. На пресконференция, след Изпълнително бюро на партията, той заяви, че всички разговори с българските институции и поети ангажименти около визитата трябва да бъдат анализиран

„Внушенията, които започнаха масирано да се правят след заминаването на Столтенберг от България, че трябва да се разполагат допълнителни оръжия, ни карат с голяма тревога за кажем, че Народното събрание е мястото, където трябва да се анализират отправените  предложения и да се вземе принципна позиция от българска страна“.и публично в Народното събрание.

Петков отново подчерта принципната позиция на ПП АБВ против разполагане на въоръжение на българска територия, още повече ядрено оръжие, против разполагането на допълнителни военни контингенти и категорична позиция за неразполагане на допълнителни военноморски сили в българската акватория.

Румен Петков коментира и визитата на премиера Медведев у нас, като определи посещението като добър знак.

„Повече от десет години в България не е гостувала правителствена делегация на най-високо ниво от страна на Руската федерация. Това може да изиграе сериозна роля за динамизирането на нашите отношения в развитието на икономиката и традициите, които имаме в културния обмен“.

Петков подчерта, че от българска страна липсваше подготовка за посещението на руския министър-председател.

„Когато Путин беше тук през 2008 година, се подписаха девет стратегически документа с изключителна тежест в различни сфери. Сега са три, като единият се подписва по кореспондентски път – документът за разговорите между двете външни министерства“, коментира Петков.

Според председателя на ПП АБВ събитията около посещението на Медведев водят до заключението, че Русия няма доверие в българските институции.


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени