Родната хирургия значително настигнала европейската за последните години

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 474 | Брой коментари 0
07:18 10.03.2018

Докато българските хирурзи спорят дали конвенционалната хирургия ще бъде заменена изцяло или просто допълнена от лапараскопската, която наричаме безкръвна, европейските хирурзи правят същите сравнения, но между лапароскопската и роботната хирургия.

Съпоставката направи в ефира на Дарик един от най-добрите коремни хирурзи у нас д-р Петър Грибнев с уточнението, че за последните 5 години родната хирургия значително е настигнала европейската. Според медика, който завежда отделение по онкохирургия в Александровската болница, друга положителна промяна, случила се у нас за това време, е фактът, че хирурзите започнали да общуват с пациентите си.

"За нашия влак имаме доста гари и точки, които са далечни. Това, което сме успели да постигнем, е да се научим ние като специалисти да видим какво се прави и как се прави. Това, което ни липсва и е много болна тема, е финансирането на системата. Защото за един хирург да направи максимума от това, което може, му трябват съответната техника и условия. Съвсем различно е да работите в добре развита операционна с необходимото количество материали, а съвсем друго е да правите от нищо нещо и да не виждате това, което се случва на екрана, защото лапароскопската хирургия е работа върху екран", каза д-р Грибнев.

Докато на сбирките на родните хирурзи се водят спорове за конвенционалната и лапароскопската хирургия дали са заменими или не, то другаде се водят спорове и разговори с лапароскопската или роботната хирургия да се прави за определен тип заболявания. Но това е бъдеще и ние ще го стигнем, каза Грибнев.

На въпрос дали е достатъчно добра комуникацията пациент-хирург у нас, той отчете, че тя се е подобрила през последните години. Пациентът е станал по-информиран за това, което му предстои, за заболяването, като това се дължи и на повечето информация дори в интернет, отчитат специалистите.

Българският пациент започна да ползва интернет, преди пет години това го нямаше или беше много малък процентът на тези хора. Докато сега хората идват подготвени, с конкретни въпроси, на които ние трябва да отговаряме и това е добре и за хирурга, каза д-р Грибнев.

По думите му преди години българският хирург говорел малко, но това вече се променило и хирурзите започват да общуват с пациентите си.

 Според лекаря това е положителна промяна./Дарик

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени