Родители, изоставили децата си, наследяват социалните им помощи!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 341 | Брой коментари 0
09:06 11.02.2018

Помощите на изоставените от родителите си деца, биват наследявани от биологичните родители, които са се отказали от синовете и дъщерите си след раждането им.

За този реален абсурд съобщиха от Нова телевизия, позовавайки се на сигнал от Асоциацията на деца с епилепсия.

След всеки смъртен случай в център за настаняване на деца с увреждания, събираната през годините инвалидна пенсия отива в ръцете на родители, които често не знаят дори дали детето им още е живо.

Наследените по този начин суми достигат стотици хиляди левове. Подобен случай има в Центъра за деца и младежи с увреждания в село Вълково.

Преди по-малко от година, състоянието на едно от момчетата рязко се влошава. Въпреки спешната лекарска намеса, 23-годишният Иван издъхва. Социалният работник в центъра е настойник на всички настанени лица, но при смърт нейните права се прекратяват. По закон трябва да бъдат открити родителите. Ръководството на центъра ги намира, но те отказват дори да организират погребението на сина си. Задълженията им се поемат от Община Сандански.

След като 23-годишният мъж е погребан от общината, родителите, които са се отказали от него се появяват с искане да наследят банковата сметка на биологичния си син. В нея има около 12 000 лева. Формално, те са пълноправни наследници на тези пари.

Според нормативната уредба при навършване на 16-годишна възраст Иван, който бил с ясна диагноза, започнал да получава инвалидна пенсия. Към нея имало и интеграционни добавки. Настойникът можел да тегли пари за личните нужди на момчето, но само в извънредни ситуации и само, ако съдът позволи.

От Агенцията за социално подпомагане обясниха, че според Семейния кодекс родителите остават законни представители на децата си, докато те не бъдат осиновени.

Законът за наследството е в правомощията на Министерство на правосъдието. От там обясняват, че биха могли да направят промени единствено след добре аргументирано предложение и широко обществено обсъждане. Към момента няма подобни инициативи./ bnews.bg

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени