Coca Cola

Роботите ще "откраднат" милиони работни места до 2030 г.

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 166 | Брой коментари 0
14:31 16.07.2019

Роботите срещу хората. Очаква се до 10 години роботите да откраднат десетки милиони работни места. Прогнозата е на „Оксфорд Икономикс".

Роботите са силни, издръжливи и нямат нужда от почивка, от храна, от вода, нито от сън. Светкавично бързи и сръчни и на тенис масата, даже строят стени, и то в пъти по-бързо и точно от хората.

"Ще ги заменят в много неща, и то в неща, които хората биха искали да ги заменят. Това е тежък физически труд. Труд, изискващ обичайни повтарящи се действия", каза ръководителят на лаборатория "Изкуствен интелект" в София Тех Парк - проф. Валери Младенов, предава Нова Телевизия.

Всяка автоматизирана машина има в пъти по-голяма производителност от човешката.

"Не бива да се притесняваме, даже трябва да се радваме. Ролята на държавата е в това - кои професии ще се развиват, къде човекът ще е силен и кои ще отмрат", заяви проф. Младенов.

Докладът на „Оксфорд Икономикс" оспорва конспирацията, че роботите ще превземат човечеството.

"Роботът е продукт на човека, направен да служи на човека", добави проф. Валери Младенов.

Анализаторите посочват, че колкото места се губят заради роботизацията, толкова да бъдат създадени другаде.

"Много хора ще имат възможност да работят по-интересни неща, да почиват повече. Производителните сили ще бъдат на такова ниво, че потреблението на обществото ще бъде осигурено от работещите машини", добави проф. Младенов.

Сферите, които изискват състрадание, творчество или социален интелект ще съществуват десетилетия напред.

"Роботът няма чувства. Машините с изкуствен интелект могат да стигнат до нива, в които превъзхождат човека, но чувствата помагат да се вземат едни или други решения. Чувствата са дадени на човека от друго място", заяви проф. Валери Младенов.

Едно е сигурно - никога няма да успеят да заменят въображението на човека./Новини бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени