Роботи пчели ще опрашват растенията

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 505 | Брой коментари 0
17:23 16.07.2013

Изкуствени насекоми ще могат да опрашват растенията след време, планират учени от Харвардския университет и биолози от Североизточния университет в Бостън. 

В рамките на лансирания през 2009 г. проект RoboBee вече летяха пчели роботи с размах на крилете 3 сантиметра. Крилете са задвижвани от "мускул", създаден от пиезоелектрични материали, които се деформират под въздействието на известно електрическо напрежение.

Преди обаче пчели роботи да полетят из полята, учените ще трябва да се справят с няколко сериозни предизвикателства. Едно от тях е свързано със захранването на изкуствените насекоми с енергия. За целта учените работят над създаване на миниатюрни батерии.

Друго сериозно предизвикателство е разработването на система за навигация и разпознаване, съобразена с онова, което вижда летяща пчела.

Освен това учените ще трябва да осигурят и начин за комуникация между пчелите роботи, което да подобри тяхното сътрудничество.

Планира се програмният език Karma да посочи на всяка пчела робот новата зона за опрашване.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени