РИОСВ-Перник засили контрола за опазване на резерватите от пожари

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 197 | Брой коментари 0
07:28 14.08.2019

С оглед опасността от възникването на евентуални пожари, заради високите температури,   Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в Перник  засили контрола по опазване на резерватите и защитените зони. Това са: природен парк „Витоша“, резерват “Църна река”, поддържани резервати като : „Острица”, ”Габра”, защитените местности „Чокльово блато”, „Белите кладенци”,  „Маноловото”,  „Вековна букова гора” , „Зеления рид” , зоната около водопад Горица, Ждрелото на р.Ерма и др.

РИОСВ-Перник  призовава за строго спазване на мерките за предотвратяване на пожари в защитените територии-изключителна държавна собственост/резервати и поддържани резервати/. В разгара на летния сезон и високите температури през последните дни,  са предпоставка за възникване на пожари. От  РИОСВ-Перник напомнят, че паленето на огън в резерватите и защитените зони е строго забранено. По силата на заповед на министъра на околната среда и водите, периодът от 1-ви април до 31 октомври е определен за пожароопасен сезон. Заповедта цели вземането на мерки за недопускане възникването на пожари и ограничаване на тяхното развитие и разпространение в защитени територии. Описани са и задълженията на кметовете на съответните общини, в обхвата на които попадат защитените територии. В случай на пожар кметствата трябва да организират доброволчески групи от местното население.

От РИОСВ-Перник напомнят, че при констатиране на нарушения на заповедта ще се налагат глоби : на физически лица от 500 до 5000 лева, а на юридически от 1000 до 10000 лева.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени