Coca Cola

Режимът на водата в Перник „удари” топлоподаването към абонатите!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 165 | Брой коментари 0
07:48 17.01.2020

Директорът на „Топлофикация Перник” инж. Спасов коментира влошеното качеството при подаването на топла вода към абонатите, след въвеждането на воден режим в града.

 „При въвеждането на режима на водата, се появиха много проблеми в абонатните станции . Освен хидравличното натоварване във вътрешната инсталация на сградите, което се получава при идването на водата, тя много често носи със себе си кал и мръсотия. Тази мръсотия се набива в абонатната станция и тръбопроводите. Топлата вода принципно преминава през  механичен филтър за пречистване на водата. Този филтър бързо се запушва и ефекта от това е влошено качество- някъде е по-топла, на друг етаж изведнъж потича по- студена. Причината за това е, че клиент на по-долен етаж е пуснал топла вода. Налягането на топлата вода е по-ниско от студената, която надделява и по тръбите потича студена вода. Това е единия от ефектите. Обикновено като се запушат филтрите за топлата вода тя намалява като количество. Зачестиха случаите на запушване на предпазните устройства на помпите,  които поставихме, за да не изгарят. Това създава също проблем. Освен това, има проблем при автоматичното допълване на абонатните станции с вода от мрежата на „В и К”. Където има течове вътрешни течове по абонатните станции, логично се изпразва определено количество вода от абонатната. Когато дойде водата, тя пък вкарва кал в системата и от там тръгват запушвания на радиатори, на щрангове, на топлообменните тела в абонатните станции и какво ли още не. В резултат на това се получава на вход 77-78 градуса на топлата вода, а на изход 40 градуса, което означава, че има нарушен топлообмен.  И, естествено, клиентите ни негодуват. А ние обслужваме над 700 абонатни станции. Сами разбирате, че едновременно не можем да реагираме навсякъде с десетина човека аварйчици. А всеки проблем, за да се отстрани,  трябва на място да отиде екип. Ако трябва да се почисти топлообменник това не става за 10 минути. Той се демонтира, поставя се на специален стенд, със специални разтвори се прочиства под налягане, което изисква време. А и с тази хлора, който се поставя в по-големи количества,  допълнително се утежняват нещата. С една дума- нищо хубаво не се е случило за нас от влизането на режима на водата. Нито едно положително нещо не отчитаме, освен това, че се задържа вода в язовира, така че да не опрем до водоноски, което не е за пренебрегване”, поясни директорът на „Топлофикация Перник.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени