mycomputer.BG

Рестарт на програмата за саниране искат строителите

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 479 | Брой коментари 0
10:47 30.04.2020

"За цяла Европа е ясно, че само "строително цунами" ще изкара държавите от икономическата криза, породена от пандемията с коронавируса. Нашият сектор е двигател за развитие, мощен инструмент срещу безработицата и гарант за възраждане на обществения живот". Това заяви днес изп. директор на Камарата на строителите у нас Валентин Николов по време на съвместен брифинг със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

От името на бранша той излезе с предложения към премиера Борисов как да се съхрани строителният сектор и да се върнат нивата на растеж от преди кризата с коронавируса.

"Имам подписани договори за 3250 сгради за саниране. В момента, в който има наличен ресурс, те трябва да се реализират. Нашият сектор е като гъба - може да нараства много бързо и да ангажира както висококвалифицирани кадри, така и хора без специфични умения. Трябва солидарна помощ за бранша. Затова предлагаме да се дават не повече от 2 обекта на една фирма едновременно, за да има работа за всички. Освен това, за да можем да напредваме и работим ефективно, нека отпадне забраната за работа между 14 и 16 часа. Само ше кажа, че в момента е Германия се работи и в неделя, което е прецедент", коментира Николов. Той настоя също да се дефинират цени за обектите не на кв. м., а по дейности - с отчет на влаганите материали. Така нещата ще са по-прозрачни и справедливи, смята той. 

Като пример за държавно дотиране на строителството изп. директор на Камарата посочи Италия, където подготвяли мащабна програма за саниране, за да стимулират строителството и да намалят безработицата.

"На премиера искаме да кажем - да, средства трябва да се дават на бедните и безработните, Но това са краткосрочни мерки, буфери за месец, два,три. Трябват стратегически мерки. Строителството много бързо може да увеличи икономическата активност", подчертаха от Камарата.

Трябва да се осигурят средства за ускоряване на други проекти, а не да се спират тези, които вървят в момента. Безобразие е 40 години да не можем да завършим Околовръстното на София, магистрала "Хемус", както и да изградим път София - Видин, подчерта Николов.

"Инфструктурата става определяща за идване на европейски производители у нас. Ще кажете - ама нямаме работна ръка, Ами то е като казуса с яйцето и кокошката. Като има работа, кадрите ни няма да изтичат в чужбина, а ще останат у нас", посочи още той.

Имаме данни, че между 20-25 000 човека, наши ценни работници, се завърнаха от чужбина. Нашата цел е те да си останат тук, а не да отиват да работят в чужди държави, подчертаха от Строителната камара.

По официални данни, този бранш представлява 200 000 заети с потенциал да расте нагоре в зависимост от обемите. На второ място - изпълняваме бързите разплащания по отношение на обществените поръчки. Ускорихме срока на разплащане по сертификати, за да може наистина доставчиците на услуги да са коректни към своите контрагенти, обясни зам.-министър Нанков.

В отговор на въпрос, той заяви, че предстои да бъде обсъдена промяна в наредбата относно забраната на труда между 2 и 4 ч следобед заради шума, което пряко касае строителния сектор.

Искаме да има наредба за шума, която да обяснява какво е това шум - колко децибела. Естествено, не означава да къртим на главите на хората, но все пак трябва да има някакво разбиране, допълниха от Строителната камара. От бранша се оплакаха, че в момента някой се оплава, идва полицията и ги глобява бз конкретика и точни данни за нарушаване на обществения ред.

Стратегията на кабинета е създаване на условия за заетост в строителния бранш чрез увеличаване на обемите, категоричен е зам.-министър Нанков. Ние създаваме механизми за това, като например програмата за саниране, както и реализацията на ВиК обекти.

С тези мерки ние ще осигурим достатъчно работа и проекти за малкия и средния строителен бранш, допълни Нанков. По официални данни 200 000 заети в сектора с потенциал да расте нагоре в зависимост от обемите. Съдействаме по дипломатически път за бързи доставки за фирмите. Да запазим темповете на ръст при строителството и дори да ги увеличим, за да може икономиката да догони темповете на развитие преди кризата, коментира още Нанков.

Предстои да стартира работна група към МС във връзка с облекчаване на режимите към инвестиционния процес, заяви зам.-министърът в отговор на въпрос.

Николай Николов, зам.-председател на Камарата на строителите, изтъкна предимствата на програмата за саниране и изрази разочарованието си от това, че тя е била разкритикувана и спряна.

В цели региони отрасълът дръпна благодарение на тази програма. Ние имаме прогноза, че тези 3250 обекта, които са готови да стартират, може да дадат заетост на 150 000, което ще мултиплицира ефекта за работните места, допълни още Николов. Тези обекти, които бяха подадени през 2016 г. за финансира към Българската банка за развитие, очакват договор. Много е груба сметката, но говорим за ресурс от около 1 млрд. и 600 млн. лв., който в момента не е наличен, допълни в отговор на въпрос на БНТ зам.-министър Нанков./Кмета бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени