mycomputer.BG

Решенията на ТЕЛК ще важат до края на септември

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 340 | Брой коментари 0
13:14 19.06.2020

Срокът на валидност на всички ТЕЛК-решения ще бъде удължен до 30.09.2020 г. По този начин ще се избегне струпването на много хора на едно място и ще бъде намален рискът от заразяване с COVID-19, съобщиха от здравното министерство след протеста от сутринта на майките от "Системата ни убива".

Решението на притесненията им дойде след среща с тях на здравния министър Кирил Ананиев. Гражданите ще имат на разположение допълнително време, в рамките на което да набавят необходимата им медицинска документация за освидетелстване от лечебни заведения, медицински специалисти и лаборатории, бе ангажиментът, който пое Ананиев. За целта Министерството на здравеопазването ще предложи законови промени за удължаване валидността на ТЕЛК-решенията.

Според членовете на „Системата ни убива“, ако срокът на решенията не бъде удължен, здравето на много хора с увреждания и най-вече на децата, ще бъде застрашено.

Расте рискът за хората от малките населени места, които са принудени да пътуват до големите градове, за да подготвят своята медицинска документация за явяване пред съответните ТЕЛК състави.

Нараства опасността и за онкоболните пациенти, при които за освидетелстване и преосвидетелстване се изисква значителен обем документация, изтъкнаха пред министъра на здравеопазването от гражданската инициатива.

Министър Ананиев припомни, че с последните нормативни промени в областта на медицинската експертиза ТЕЛК комисиите могат да вземат решение само по документи, без да е наложително явяването за преглед на място. Изключенията са малко и за тях съществуват ясни правила./Дарик

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени