mycomputer.BG

Регистрираха нов вид слънчево изригване

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 210 | Брой коментари 0
08:28 19.12.2019

Астрономи са регистрирали магнитно изригване на повърхността на слънцето, различно от всичко, което са виждали досега. Въпреки че подобно явление първоначално е теоретизирана преди около 15 години, това е първото пряко наблюдение върху нея благодарение на обсерваторията за слънчева динамика на НАСА.

Новината за необичайното явление е публикувана в Astrophysical Journal.

Учените са станали свидетели на изригване на повърхността на Слънцето, изхвърляне на материал в слънчевата корона или горната атмосфера. Този изхвърлен материал е известен като протуберанс. След това протуберансът е паднал обратно към слънцето, но се е сблъскал с линии на магнитното поле, което е създало безпрецедентната магнитна експлозия.

Разбирането на това явление може да помогне на астрономите да научат повече за атмосферата на Слънцето, както и да предскажат космическото време.

Това ново поведение е наречено принудително свързване. То се задейства от изригване, причинено от плазма или газ, които са изтласкани заедно с магнитните полета и ги принуждават да се свържат отново.

Преди това учените са забелязали спонтанно повторно свързване между Слънцето и Земята. Спонтанното повторно свързване се случва само в ситуации, когато плазмата слабо провежда електрически ток.

Линиите на магнитното поле на Слънцето са невидими, но те също се влияят от супер нагрятите заредени частици плазма наблизо. От години учените се опитват да разберат защо слънчевата корона всъщност е с милиони градуси по-гореща от самото Слънце. Соларната сонда на НАСА „Паркър“ проверява това, като в момента тя плътно обикаля около Слънцето./Дарик

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени