Редът не е в повечето права, а в спазването им

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 964 | Брой коментари 0
08:16 03.10.2018

Даването на права на човек, организация, малцинство или общност, които така или иначе имат много, е пагубно. Това им дава свобода, която е вредна за тях.

Изключително много свобода, която е вредна и за останалите. Такива са и колоездачите. Любителите на педалите са една страхотна общност, която се придвижват природосъобразно. Спортуват, не правят задръствания и не замърсяват околната среда. До тук добре. Но пренебрежимо малка част от тях спазват правилата за движение по пътищата. Останалите са просто туристи, които са вредни за цялото движение. Не говоря за хората, които карат в парка с децата си. Говоря за тези, които се спускат по рампите за инвалиди в метрото и смятат, че те са направени специално за тях. Не, не са. Направени са за майките с деца и за хората, които се придвижват трудно. И надуването на клаксони, тромби и сирени, псувните и жлъчните обиди са меко казано излишни и неприемливи. С даването на повече права на тези въз простовати хора, които са си прости по природа, а не заради това как се предвижват, ще е просто убийствено и за останалите. Тези, които искат да не бъдат газени по тротоарите, в парковете и в градинките.

Правата трябва да са равни за всички. Както за шофьорите, така за пешеходците и колоездачите. Не може хора, които нямат ни най-малка представа от Закона за движение по пътищата, да прелитат с бясна скорост по пешеходните пътеки, при положение, че този същия закон забранява това. Не може да карат в насрещното по пътното платно, защото видиш ли, така забелязвали колите по-лесно и не може да правят слалом по тротоарите между хората, когато това им е забранено. Но за да се спазват забраните, не трябва да имат повече права от необходимото, а пътните полицаи да си посвършат работата, която така или иначе не им е никак малко. Трябва да ги глобяват, да им прибират колелетата и дори да ги прибират по арестите, когато извършат по-сериозно нарушение. Както се отнася и за водачите на автомобили. Всички трябва да са равни пред закона. В противен случай остава вкусът в устата, че някои са по-привилегировани от други. А това не е демократично, каквото искаме да е всичко. Това си е чиста диктатура от любителите на педалите, които в името на кампаниите за по-чист въздух се припознаха за блюстители на природата. Редът не се ражда от даването на повече права, а от следенето за спазването им. Едва когато колоездачите спрат да карат по тротоарите, тогава ще могат да се сърдят, че пешеходците ходят по велоалеите им. Едва когато спрат да се пускат по рампите за инвалиди в метрото, ще могат да претендират за собствени рампи. Едва когато започнат да бутат колелетата си по пешеходните пътеки, ще могат да искат и да ги пропускат като трамваи./Монитор 

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени