Разследват още зъболекари за източване на НЗОК

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 407 | Брой коментари 0
07:50 23.05.2019

Кръгът на обвиняемите за източване на НЗОК стоматолози не е изчерпан, работата по делото продължава. Това каза на брифинг административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова.

Преди ден стана ясно, че петима зъболекари са обвинени за източване на 100 000 лв. от здравната каса.

С обвинение е и шести човек, посочен от прокуратурата като помагач. Разследването е установила, че петимата зъболекари са имали договори със здравната каса и са ползвали  - самостоятелно, услугите на помагача във връзка с регистрацията на изготвяните от тях амбулаторни листове. Схемата е - отчитане на прегледи за извършени манипулации на непълнолетните пациенти, които обаче не са посещавали съответния зъболекарски кабинет. Ролята на компютърния специалист била да ги регистрира, за да могат стоматолозите да си вземат парите от здравната каса.

„Продължаваме работа по делото“, поясни тя. Попитана, след като родителите носят сами здравните книжки при стоматолозите, дали не се работи по версия, че НЗОК е част от схемата, Русинова отговори: „Документите, които са представени в касата, са изготвени надлежно. Даден е вид, че денталните услуги са извършени. Впоследствие ние, въз основа на получен сигнал, установяваме, че амбулаторните листове не са подписани от родителите. Те са казали на кого са дадени книжките, проследен е пътят“.

„Ние ви казваме, че това са 7 стоматолози. На тях са предоставяни книжки на различни непълнолетни лица“, посочи тя, като допълни, че децата, които са използвани в схемата, са много. „Деянието е извършено от множество лица, едните са в дъното, другите са помагачи, кои къде стоят, ще бъде изяснено в делото“, добави прокурор Русинова./Монитор

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени