Coca Cola

Разработват хапче, заместващо фитнеса

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 495 | Брой коментари 0
17:07 22.07.2013

Американски учени са си поставили амбициозната задача да разработят революционно хапче, което ще замества фитнеса и ще осигурява на хората всички благоприятни ефекти за здравето, които се получават от физическите упражнения, пише в. “Daily Mail”.

Специалистите от Изследователския институт в щата Флорида са открили вещество, чието въздействие върху живите организми се изразява в увеличаване на нивата на протеина REV-ERB в мускулите. Това пък от своя страна води подобряване и ускоряване на метаболизма.

За да изследват ефекта на химическото съединение, учените провели експеримент с лабораторни мишки. Всички те били подложени на високомазнинна диета и имали еднаква физическа активност. Част от гризачите обаче били инжектирани с новото вещество, а останалите – не.

След няколко седмици се оказало, че третираните с химическото съединение мишки успяват да отслабнат, въпреки че са подложени на хранителен режим, съдържащ калории, надхвърлящи необходимия им дневен прием. Но това не е всичко – нивото на холестерол в кръвта на гризачите спаднало, те започнали да потребяват повече кислород през деня и да изразходват средно с около 5% повече енергия, въпреки че не извършват по-голяма физическа активност.

Специалистите установили, че всички тези благоприятни ефекти се дължат на едно особено свойство на протеина REV-ERB, чието производство се стимулира при приема на химическото съединение – да увеличава броя на митохондриите в клетките. Както е известно, митохондриите спомагат за генерирането на енергия при консумацията на кислород и именно това им свойство води до ускоряване на метаболизма.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени