mycomputer.BG

Разработиха въздушен филтър, който убива коронавируса за секунди

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 323 | Брой коментари 0
14:59 22.07.2020

Изследователи от университета на Хюстън, САЩ, са разработили въздушен филтър, който улавя и убива мигновено новия коронавирус, съобщава сайтът Weather Network, позовавайки се на публикация в сп. Materials Today Physics.

В лабораторни тестове филтърът е унищожил 99=8 процента от вирусните частици на SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19, както и 99.9 процента от тестваните спори на антракса.

Въздушният филтър е базиран на никелова пяна, нагрята до над 200 градуса по Целзий. Тъй като коронавирусът не оцелява при температури над 70 градуса по Целзий, учените са решили да заложат на нагреваем филтър.

Специалистите са използвали никелова пяна, която е пореста, гъвкава и се нагрява лесно, посочва БТА.

Огъвайки пяната и свързвайки я с множество проводници, изследователите са успели да повишат температурата до 250 градуса по Целзий.

Разработчиците виждат потенциално приложение на уникалния въздушен филтър в климатичните и отоплителните системи на болници, училища, офис сгради, летища, самолети, круизни кораби.

Учените отбелязват, че сам по себе си филтърът няма да е достатъчен за пълна победа над коронавируса.

Въпреки че може да ограничи концентрацията на циркулиращия вирус в закрити пространства, според здравните експерти остава желателно спазването на физическа дистанция и носенето на маски /Профит бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени