Разкриха подробности за разбитата престъпна група у нас, свързана с терористични организации

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 384 | Брой коментари 0
15:37 18.01.2019

Парите, прехвърляни по метода „хавала“ от разбитата престъпна група, са изпращани в чужбина, обясни заместник главният прокурор Иван Гешев.

 По-рано днес прокуратурата съобщи, че са арестувани 43 човека по подозрения за престъпления срещу Републиката. Сред тях е сириец, който се смята за ръководител.

 Делото е започнало по оперативна информация на МВР и ДАНС, каза Гешев.

Сириецът пращал парите на членове на международни терористични организации. Те обаче не били у нас.

Годишно тази система генерира около 100 до 300 млрд. евро. Освен сириеца са задържани и други чужденци.

Гешев допълни, че в акцията са претърсени над 50 адреса в 7 града, за които са издадени над 130 разрешения за различни претърсвания. "Предстои колегите да преценят дали и по отношение на колко ще бъде повдигнато обвинение", заяви още той.

„Не става въпрос за терористична заплаха на територията на България“, допълни Гешев.

 Как работи системата „хавала“?

От векове в света съществува система за изпращане на пари, наречена хавала. Под това название се крие стройна схема за превод на средства, използвана и до днес в Азия, Близкия Изток или Африка. Тя предполага, че клиентът се обръща към „брокер“, на когото дава парите, а от своя страна посредникът се свързва със свои "партньори" в страната, за където е предназначен паричният превод. До ден-два те издирват получателя и му дават парите. Обикновено таксата за "превода" е около 5% от сумата.

Реално при тази схема липсва паричен поток, който да може да бъде проследен, тъй като обикновено "брокерите" плащат средствата от своя джоб. По тази причина хавала е отличен начин за финансиране на незаконни дейности, сред които и терористични атаки. /Дарик

ГЕРБ

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени