mycomputer.BG

Рали шампион: Високата скорост е сигурна формула за смърт, внимавайте и с изпреварването

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 145 | Брой коментари 0
06:50 18.05.2020

 

Най-важното качество за един шофьор е умението да предвиждаш, заяви в интервю за БГНЕС легендарният български автомобилен състезател Димитър Илиев. Като осемкратен рали шампион той има огромен опит зад волана, а със своята академия по безопасно шофиране се опитва да го предаде на младите водачи, за да излизат те по-подготвени на пътя.

„Това е сложен въпрос. До голяма степен всичко опира до културата на хората. Много често подценяваме шофирането, а то изисква сериозно отношение, внимание и дори себеотдаване. Докато управляваме автомобила, ние не трябва да правим други неща – да гледаме в телефона, да се разсейваме с пътника до нас, а да отдадем цялото си внимание. Шофирането всъщност е сложно нещо, което понякога човек подценява, а ситуациите на пътя могат да се случат буквално за секунди. Ако ние не внимаваме, не можем да разпознаем промяната в дадена опасна ситуация и в един момент може да се окаже, че вече е късно за реакция“, разказа Димитър Илиев.

Според него най-често бъркаме в отношението си към шофирането. „Ние сядаме зад волана, за да се придвижим от точка А до точка Б, но през това време говорим по телефона, пишем SMS, мислим за много други неща, а просто помежду другото караме колата“, смята той.

Рали шампионът е категоричен – един от големите проблеми е, че младите водачи сядат зад волана не добре подготвени.

„Не са достатъчни часовете обучение. С 32 учебни часа не се става шофьор. Освен това – трябва да има задължителни елементи в обучението. Масово шофьорите излизат на пътя дори без да знаят как се спира аварийно. Ако утре пред него стане дадена ситуация, той не знае как правилно да натисне спирачките. За съжаление в обществото витае мнението „Абе да си взема шофьорската книжка, пък аз ще се науча след това“. Да, човек се учи докато е жив. Аз се уча до ден-днешен, но все пак има някои основни неща, които всеки трябва да знае и да разбира, когато кара автомобила“, подчерта още Димитър Илиев.

„Живеем с усещане за безнаказаност. Всеки шофьор в даден момент нарушава правилата. Трябва да има по-строги закони и наказания за нарушителите на пътя“, категоричен е състезателят.

За пример той дава всички нашенци, които влизат с автомобилите си в други държави. „Защо на всички българи, когато влязат с колата си в Гърция, шофирането им се променя? Всички започват да карат по съвсем различен начин. Защото витаят митовете за гръцките полицаи, които, ако ни спрат, ще ни свалят регистрационните номера и ще платим 500-600 евро глоба. Оттам нататък само гледай каква дисциплина настава. Всичко живо кара, спазвайки всички ограничения“, посочи още той.

„Високата скорост е сигурна формула за смърт. Стане ли инцидент при висока скорост, почти винаги той завършва със смърт. Ние, хората, просто не можем да издържим на тези физични закони, които се случват при една тежка катастрофа“, припомня рали състезателят.

Според Димитър Илиев безспорно най-опасната маневра, която води до най-много инциденти, е изпреварването. „Това е най-опасното нещо, което правим. Много често там нещо объркваме. Има много фактори, които трябва да пресметнем – нашата скорост, възможността на колата да ускори, скоростта на колата пред нас, скоростта на колата срещу нас, разстоянието. Всичко това трябва да се пресметне бързо. Тази сметка, направена по грешен начин, създава опасна ситуация“, сподели Димитър Илиев.Съветът му към всички водачи е прост, но ясен – бъдете толерантни! Нежеланието ни да отстъпим може да доведе до тежки инциденти! /БГНЕС

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени