Ракът е водеща причина за смърт в богатите нации

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 428 | Брой коментари 0
16:30 03.09.2019

Ракът се е превърнал във водеща причина за смърт в богатите нации, задминавайки сърдечните заболявания, сочат резултатите от две, публикувани днес и продължили десетилетие глобални проучвания, предаде БНР.

Сърдечните болести остават водеща причина за смъртност сред хората на средна възраст в глобален мащаб с дял от над 40 процента, показват данните. Смята се, че те са отговорни за над 17,7 смъртни случаи през 2017 г. Но в по-богатите страни ракът убива повече хора от сърдечните заболявания, се казва в две паралелни изследвания, публикувани от авторитетното медицинско издание „Лансет“.

„Светът е свидетел на нов епидемиологичен преход сред различните категории от незаразни болести, като сърдечносъдовите вече не са водеща причина за смърт в страните с високи доходи“, казва Жил Дегане, проф. от университета „Лавал“ в Квебек. Той уточнява, че проучването на неговия екип е показало, че ракът е втората най-честа причина за смърт на глобално равнище през 2017 г. и на него се падат 26 процента от смъртните случаи. По думите му ракът може да се превърне във водеща причина за смърт в света само след няколко десетилетия.

Изследването е обхванало над 160 000 възрастни в страни с висок, среден и нисък доходи е разкрило, че вероятността хората в по-бедните нации да развият рак е средно 2,5 пъти по-ниска в сравнение с жителите на по-богатите държави. Незаразните болести като рак и пневмония са по-рядко срещани в страните с по-ниски доходи, показват още данните.

Второ проучване, също на канадски учени, разглежда данни за пациенти от 21 държави и разкрива рискови фактори, които стоят за 70% от сърдечносъдовите заболявания в света. Те са диета, поведение и социалноикономически фактори./Новини бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени