Радомирско село на бунт срещу незаконен приют с над 350 кучета

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 398 | Брой коментари 0
12:09 08.06.2020

 

Жители на радомирското село Владимир на бунт срещу незаконен приют. Вече 10 години над 350 бездомни кучета се отглеждат в частен имот на входа на селото.

Приютът няма документи, а собственичката твърди, че институциите спъват неговото узаконяване. Според местните кучетата често се разхождали свободно навън, имало и нападнати хора.

"Първо беше един кучкарник, който се намираше над имота. Сега направи и на пътя", каза един от жителите.

Имотът е частен на собственичката с кауза - да помага на бездомните животни. В село Владимир не могат да преброят жалбите до институциите, а съжителството с кучета усложнява ежедневието им. Кучетата често ставали повод за катастрофи.

"В страната има много такива случаи - приюти, които са незаконни и се събират животни от хора, които са с добри намерения. Но в един момент поставят живота на животните в доста рискува ситуация. Не мога да кажа, че условията в един такъв приют са кой знае колко по-добри, отколкото в един общински приют, защото не се съблюдава по никакъв начин прилагане на законодателството", каза Явор Гечев от фондация "Четири лапи" в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че рискът във всеки един момент някой от тези хора, които са недоволни, да отиде и да посегне на животните, е много голям.

"Най-вероятно всеки един от протестиращите има по едно-две кучета. В село Владимир има регистрирани 11 кучета всичко на всичко, от които 3 са на собственичката на приюта, 7 са бездомни и едно единствено е на друг човек. Задължението за контрол за собствениците на кучета е на Община Радомир", допълни Гечев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира, че всеки един от тези приюти е възникнал по една и съща схема. 

"Човек отива на място, купува си къща, спасява едно-две-три кучета в селото и така почват да му стоварват ненужните животни. Тези приюти не са ефективно решение на проблема с бездомните животни. Всеки един от тях, в който има над 100 животни, изисква огромен ресурс и организация, както и финанси", каза още представителят на "Четири лапи"

Гечев е категоричен, че е по-добре хората да направят така, че да няма бездомни животни.

"Не можеш да си вземеш куче и когато вече не ти върши работа - да го изхвърлиш на улицата. Опитът в България сочи, че и регистрираните приюти не дават по-добри условия за животните. Приютът в Дупница е един от тях. Постоянно има оплаквания там", добави той./ bgonair.bg

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени