Радомир почете паметта на героите на 3 март

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 208 | Брой коментари 0
14:53 03.03.2020

Две изложби дадоха началото на тържественото честване в Общински исторически музей – Радомир. Фотоизложбата „И днес йощ балканът..." с 42 творби, специално селектирани като най-добри фотографии, грабна вниманието на радомирската публика. Всяка една от фотографиите в изложбата показва собствения поглед и емоция на автора от съприкосновението с най-високия връх в нашата история – Шипка.

Не по-малко интересна бе и изложбата на оръжия от Руско-турската освободителна война. Радомирци можеха да се насладят на ценни експонати от пушката „Бердана", които на практика обръщат бойните действия в полза на руските войски. Генерал Радецки и неговата войска от 200 души, въоръжени именно с тези далекобойни пушки с мощни патрони, калибър 10/67, се появяват в кулминационния момент и спасяват Шипка, точно преди да бъде превзета от турците.

На оръжейната експозиция можеха да се видят още и използвани от руските войски пушки „Крънка", които са били на въоръжение в българската войска след Освобождението, както и използваните от редовната турска войска пушки „Снайдер", „Хенри Уинчестър" и др. Редом до пушките бяха изложени турски офицерска сабя с печат от султана, френски бойни кавалерийски саби и др. Особен интерес представляваха револверите „Гасер", калибър 11/43, произведени в Австро-Унгария. Именно такъв револвер е притежавал и Апостола на свободата Васил Левски. Колекцията е частна и е на Петър Димитров, член на Национално дружество „Традиция". Той обясни, че по ятаганите и револверите са се правели резки, с които е бил отбелязван броят на убитите от техните притежатели.

В началото на тържеството кметът на Радомир Пламен Алексиев, Председателят на Общинския съвет Светослав Кирилов, общински съветници, ученици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Никола Корчев на площад „Войнишко въстание" в града. Всички присъстващи почетоха с едноминутно мълчание на колене паметта на героите.

Представители на Национално дружество „Традиция", облечени в униформи, също бяха част от тържествата и отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

След поднасяне на цветята и венците, тържествено шествие, водено от духов оркестър и ученици, носещи на ръце националното знаме, премина по улиците на града към площад „Свобода". Присъстващите граждани бяха приятно изненадани от огромен национален трибагреник, окачен на сградата на общината.

На тържеството присъстваха Маргарита Корчева, чийто съпруг е племенник на знаменосеца Никола Корчев, спасил Самарското знаме, придружена от своите деца.

„Всеки си избира сам дали да каже „Да живее България", или „Бог да пази България". Аз съм избрал за себе си да се поклоня на паметниците на героите, да приветствам всички, които помнят хилядите загинали воини по бойните полета. Руско-турската война дари свободата на България. Свобода, която ни кара да се чувстваме горди. Иска ми се всички да мислят за това, което ни предстои. Миналото можем да си го спомняме и да се поклоним пред героите. Честит празник!", заяви в тържественото си слово кметът на Радомир Пламен Алексиев. Преди това, пред сградата на общината, той издигна националното знаме под звуците на химна, редом до знамената на община Радомир и Европейския съюз.

Клубът на пенсионерите в Радомир подари огромна ръчно изработена мартеница на Пламен Алексиев. За настроението на радомирци със страхотните си изпълнения се погрижи ансамбъл „Чинари".

 


 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени