Lotus homes

Радомир остана без вода, иска да взема от Студена

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 287 | Брой коментари 0
09:43 17.06.2020

 

Радомир е пред бедствена ситуация заради липса на вода. Кметът на града Пламен Алексиев поиска да бъде възстановено аварийното водоподаване  от помпена станция “Крапец”, която бе запечатана в края миналата година заради пресъхването на язовир „Студена“.

Искането му се подкрепя от шефа на ВиК Перник  Борислав Иванов. „Това, което ползва Радомир за една година от този водоизточник е колкото Перник ползва за две седмици. Това е много малко количество“, коментира той пред Нова телевизия. В момента в Радомир има режим на водата, а местните хора се опасяват, че през лятото ситуацията ще се влоши още.

„В началото на месец ноември беше спрян резервният водоизточник на „Крапец“. След това имахме споразумение с ВиК дружеството и областната администрация да припомпваме вода през нощта за Батановци и махала „Алексиева“. След това намаляха водните дебити поради причини, които трябва да се обследват. От помпените станции в Опалово и Сиреняците е по-малко водата“, коментира кметът на Радомир Пламен Алексиев. По думите му проблемът е в довеждащият водопровод, който е много стар. Общината е изготвила проект за изграждане на нов. То ще струва 8 млн. лева като парите се очаква да бъдат осигурени от новия ВиК холдинг. Изграждането му обаче ще отнеме минимум една година. „При изпълнението на този проект ще има достатъчно дебит. До тогава обаче не може да оставим хората без вода“, коментира шефът на пернишкото ВиК Борислав Иванов. Затова според него също трябва да се възстанови водоподаването през „Врелото“. По думите му то няма да навреди на водоподаването на Перник. очаква се водният режим в миньорския град да отпадне до няколко дни./Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени