mycomputer.BG

Радомир кани на празник на бозата на 12 октомври

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 328 | Брой коментари 0
14:25 03.10.2019

Празник на бозата ще се състои на 12 октомври в Радомир, съобщиха от общината.

Проявата е под надслов "С боза, гозба и песен" и ще започне в 11ч. от Етнографска експозиция "Стойова къща". В музейния комплекс са изложени всички съдове, използвани за производство на боза - гюмове, текне /корито за размесване на сместа/, луб /сито/, пармак /дървена решетка/, кюския /уред за пресоване/, силях /колан за връзване на кръста с отвори за чаши/, канела за точене и др.

Любители на питието ще се съберат отново пред импровизираната сладкарница на албанеца Али Сербез, смятан за родоначалник на занаята в Радомир. В заведението, както в миналото ще отсядат с охота радомирци и преминаващи през града. Младежи, облечени като бозаджии, ще разнасят питието сред хората, а измисленият герой - бай Илия Бозаджията, пак ще извиси глас сред множеството: "Който от боза разбира, при бай Илия се спира", пише БТА.

На мегдана ще бъдат подредени щандове с продукти местно производство. През целия ден вестникарчета ще разнасят сред хората оригиналната рецепта за приготвяне на традиционната българска напитка.

Това е четвъртият празник на бозата, който се провежда в Радомир.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени