Работна среща за незаконния риболов и сервитута на язовир "Пчелина" събра експерти по темата в Областна администрация

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 08.06.2018 | Прочитания 849 | Брой коментари 0
10:42 08.06.2018

Работна среща, свързана с проблемите по незаконния улов на риба и сервитута на язовир "Пчелина", община Ковачевци, се проведе в Областна администрация Перник.

На нея присъстваха представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Перник, Централна Рибно-опазваща организация /ЦРОО/, клон Перник, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ - Перник, ОДМВР Перник, ОД „Земеделие”– Перник, Областната дирекция по безопасност на храните и „Напоителни системи” ЕАД, клон Перник.

В хода на заседанието бяха изнесени данни, според които към днешна дата бракониерството на територията на яз. „Пчелина” е сведено до мининум. Добрите резултати са налице, след като от ноември 2016 година има постоянен контрол и охрана на съоръжението от страна на доброволното формирование към Централната Рибно-опазваща организация /ЦРОО/, клон Перник. Закупена е нова термокамера и се правят постоянни дневни огледи и обходи. ОДМВР – Перник също активно съдейства при акциите по залавянето на извършители на незаконната дейност. От началото на тази година до днес е заловен само един бракониер, отчетоха от ЦРОО - Перник. Присъстващите заявиха, че трябва да има контрол и мониторинг по отношение поддържане нивото на водоема. Скоро предстои и неговото зарибяване с 1 тон зарибител (дребни шарани), което ще е най-мащабното от построяването му.

По време на срещата беше засегнат и проблемът, касаещ липсата на сервитут на язовира. Той, обаче, е единственото хидротехническо съоръжение без сервитут в България. Бреговата му ивица има възстановени имоти на частни лица, а сервитутът му, който де юре е факт, не отговаря на действителното състояние. Решението, според експертите, е да бъде направено геодезическо заснемане на водоема и прилежащите терени, чрез което ще бъде разграничен сервитутът от водната площ. "Пчелина" е и единственият държавен водоем в страната, на който се събират такси за паркинг - 10 лв.

След срещата областният управител заяви още, че ще настоява за изработването на нов, актуален сервитут и ще предприеме всички мерки, които правомощията й позволяват.

 

 

MYcomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени