РАБОТНА МЛАДЕЖКА СРЕЩА

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 515 | Брой коментари 0
15:06 02.03.2013

През последните два дни на Февруари в камерната зала на Общински младежки дом, гр. Перник се проведе среща, организирана по проект „Младите хора – създатели на политики за общността чрез творчество и култура“, изпълняван от Фондация ЖАР и съфинансиран от програма „Младежта в действие“ на ЕК, партньор на проекта е и Сдружение „Обектив” – Перник. В срещата взеха участие представители на младежките организации от областния град и представители на културни институции, читалища и училища.

По време на срещата се обсъдиха актуални въпроси свързани с професионалната реализация на младите хора от града в културните и творческите индустрии, бяха представени резултатите от анкети, проведени с ученици и студенти, дискутирани бяха решения за увеличаване на младежката заетост чрез култура и творчество.

През първия ден от срещата младежите бяха фокус-група, която да даде идеи как да се развие концeпецията Перник, заедно със София, да кандидатстват като Югозападен регион за Евроепйска столица на културата 2019.

Първо им бяха дадени примери как градове със западаща индустрия като Перм в Русия и Рур в Германия са се превърнали в културни цетрове, после трябваше да работят по групи и да дадат идеи и мнения какво им харесва и какво искат да се промени в Перник, последва разходка в културни институции – Общински комплекс “Дворец на културата”, Общински театър “Боян Дановски” и Регионален исторически музей, ТВ и радио “Кракра”,

През вторият ден младежите разказаха какви са им впечатленията, какво според тях може да се подобри, последва разказ от Мариян Бачев на тема: Какво е да си творец, придружена с интересни житейски примери. Слави Чанев пък разказва как се организира фестивалът Сурва и какво може да се подобри, за да стане фестивала още по-добър. Част от участниците ще имат възможност да участват и в национална среща в София през юли тази година, заедно с техни връстници от Шумен и Силистра, където предстоят подобни срещи по проекта на Фондация ЖАР „Младите хора – създатели на политики за общността чрез творчество и култура“.


 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени