Coca Cola

Работим най-много в ЕС, но получаваме най-малко

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 135 | Брой коментари 0
09:25 31.08.2019

България е сред страните в Европейски съюз (ЕС), в които се полага най-голямо количество труд, включително и извънреден. Това съобщи председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов по време на международна конференция на синдикалната организация.

Манолов уточни, че синдикатите нямат нищо против да се полага извънреден труд, но и да се заплаща като труд след края на работното време на националните празници и в почивните дни.

Данните на Евростат сочат, че у нас почасовата надница е най-ниската в ЕС- едва 5.4 евро на час, докато в Дания сумата е 43.5 евро, а в Люксембург - 40.6 евро на час, и Белгия с 39.7 евро на час.

В северната ни съседка Румъния почасовата надница е 6.9 евро, в Литва тя е 9 евро, Унгария (9.2 евро) и Латвия (9.3 евро). Южната ни съседка Гърция пък е близо до средата в ЕС с 16.1 евро почасово заплащане.

В последните години в страните от Европейския съюз се наблюдава повишаваща се диверсификация на организацията на работното време. За 2018 г. над 30% от работещите са имали нередовен работен график. Близо 40% са работели различен брой часове в дните от седмицата срещу 32% за 2010 г. Пак за 2018 г.33% от трудещите се са били с "плаващо" начало и край на работния ден

32% са работели различен брой часове всяка седмица срещу 26% за 2010 г., сочат данните, изнесени официално вчера.

Президентът на КТ "Подкрепа" заяви, че в процес на събирането е подписка на синдикалните организации на Европейската федерация на индустриалните работници за ограничаване на сформираното изчисляване на работното време.

"Дори и да няма нарушения в него има грешки и те трябва да бъдат непременно поправени. Сформираното изчисляване на работното време се разпростира в дейности, в които няма място и полагането на извънреден труд е в огромни количества", призна Манолов.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който също учасва в конференцията, каза, че темата ще е част от обсъжданията на въпроса за промяна на трудовото законодателство. "Очаква се през есента да има предложения", добави той. През последните тримесечия

България отчита едни от най-високите темпове на нарастване на средната заплата в ЕС с около 10% на годишна база, добави министър Петков.

Той припомни, че през последните години усилията на българското правителство са насочени към увеличаване на доходите, поддържане на икономическа стабилност и привличане на нови инвестиции. "Това са основните предпоставки за осигуряване на устойчива заетост и достоен труд", отбеляза социалният министър. Според него налице са и резултатите от прилагането на тези политики – нарастваща заетост и намаляваща безработица, достигаща рекордно ниски нива от 4.2% по данни на НСИ за второто тримесечие на 2019 г./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени