Работата нощем увеличава риска от рак при жените

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 210 | Брой коментари 0
08:29 10.01.2018

Работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на гърдата, на стомашно-чревния тракт и на кожата за жените, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Били анализирани резултатите от 61 проучвания, обхванали 114 628 случая на рак и 3,9 милиона участнички в Северна Америка, Европа, Австралия и Азия.

Учените, сред които Сюелей Ма от университета на Съчуан в Чънду, си поставили за цел да установят дали работата нощем години наред увеличава риска от 11 вида рак за жените.

Бил анализиран също "приносът" на работата нощем за появата на 6 вида рак сред медсестри. Резултатите показват, че е налице 19-процентно увеличаване на риска от рак за жените, които години наред работят нощем. Най-голям е рискът от рак на кожата - 41 процента, следван от рака на гърдата - 32 процента и рака на стомашночревния тракт - 18 процента, в сравнение с жените, които години наред не са работили нощем.

Отбелязва се също, че увеличаването на риска от рак на гърдата е констатирано единствено за работещите нощем жени в Северна Америка и Европа. Това може да означава, че въпросните жени са имали по-високи нива на половите хормони.

Колкото до медсестрите, работещите нощем били със значително по-висок риск от рак на гърдата - 58 процента, на стомашночревния тракт - 35 процента и на белите дробове - 28 процента.

Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention./Новини бг

MYcomputer.BG
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени