mycomputer.BG

Работа в чужбина или трафик на хора: Къде са уловките?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 267 | Брой коментари 0
08:21 03.04.2021

Бъдете изключително внимателни, когато заминавате да работите извън България. За това призовават от Комисията за борба с трафика на хора. Причината са примамливи обещания за високо заплащане на фона на нарастващата безработица заради пандемията. Зад тези обещания обаче, все по-често се крие риск от въвличане в трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Според наблюдаваните досъдебни производства през изминалата година, пострадалите от трафик на хора българи са над 450 души.

"Това е малка част от реалните случаи, тъй като повечето от пострадалите не подават сигнали или не са разбрали, че са станали жертва на трафик", обясни пред Нова тв Ернеста Русева от националната комисия за борба с трафика на хора.

По думите й трябва да бъдем особено бдителни, когато попадаме на обява, в която се предлага високо заплащане, но не се изисква образование или наличието на чужд език. Когато има само обявен мобилен номер за връзка, но не и посочен адрес на фирмата, търсеща персонал, обявата също е съмнителна.

Не е регламентирано и посредникът да иска пари от работника, тъй като обикновено лицензираните посредници имат договорка с фирмата в страната на дестинацията. Трябва да има и договор, който да е на език, който  работникът разбира, тъй като той трябва да знае какво подписва и при нередност да си потърси правата. Не е редно и работодателят да задържа документите на служителите./Днес бг

 

 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени