Ръководството на МВР даде добра оценка за работата на пернишката полиция през 2018 г.

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 176 | Брой коментари 0
14:56 06.03.2019

Намаление на телефонните измами и успешна работа по престъпленията срещу собствеността, сочи доклада на дирекцията.

Добра оценка за работата на ОДМВР – Перник през 2018 г. даде зам.-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, който присъства на годишния отчет-анализ заедно със старши комисар Стоян Темелакиев – зам.-директор на ГДБОП. Гости на събитието бяха областният управител на Пернишка област г-жа Ирена Соколова,  окръжният прокурор Галина Антова, зам.-кметът на община Перник Йордан Павлов и директорът на Териториална дирекция за национална сигурност – Перник Красимир Костадинов.

В доклада за изминалата година, старши комисар Димитър Попов – директор на дирекцията отчете намаление на регистрираните престъпления с 2, 66 % и значителен спад при телефонните измами в региона. Общо са регистрирани 1793 престъпления срещу 1842 за 2017 г., което е намаление с 49 бр.

В структурно отношение с най-голям относителен дял са кражбите, които са 747 и бележат устойчива тенденция спрямо миналия период. Като цяло полицията е постигнала добри резултати в борбата с престъпленията срещу собствеността на гражданите. Намалял е и броя на противозаконните отнемания на МПС, който за миналата година е 43, а за предходната 45. През годината са установени и 58 случая на моторни превозни средства с чужди регистрационни табели, срещу 36 за 2017 г.

По линия на икономическите престъпления са регистрирани 90 броя, като намалението в сравнение с 2017 г. е близо 30 %. От тях са разкрити 29 бр., което е 32,22 % разкриваемост. Установени и иззети са двойно повече акцизни стоки през 2018г., преобладаващи по направлението са документните престъпления.

                Общо 2452 досъдебни производства са разследвани от структурите  на дирекцията. От тях като бързи производства са започнати 276, приключени като такива 118 и преобразувани 158.

През 2018 г. се отчита намаление на пътнотранспортните произшествия. За годината са станали 667 срещу 727 през 2017 г. Намалението е с 60 бр. Загиналите са 9, с 3 по-малко от предходната година, а ранените 59, с 12 по-малко. Като причини с най-висок относителен дял са тези с несъобразена скорост, липса на дистанция и неправилни маневри на пътното платно. Общият брой на констатираните нарушения през миналата година е 29 671, спрямо 17 394 за 2017 г., което е с 12 277 нарушения повече. Актовете за установяване на административни нарушения са 7 745.

Добро взаимодействие с областната и общинските администрации, като и с прокуратурата и неправителствения сектор беше отчетено в доклада. Според областният управител г-жа Соколова се наблюдава устойчивост в работата на дирекцията. Губернаторът посочи необходимостта от обучение на служителите и работа по проекти, както и положителната тенденция на обмяна на добри административни модели. Търсенето на партньорство с други органи и организации е друг положителен факт, който изтъкна Соколова.

Задоволство от съвместната работа изказа и окръжния прокурор Антова. Според нея усилията през 2019 г. на прокуратурата и полицията трябва да бъдат насочени към подобряване нагласите на гражданите и задълбочена работа в областта на престъпленията срещу собствеността.

perfumeshop.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени