Пуснаха вода от Попов извор към яз."Студена"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1296 | Брой коментари 0
09:03 13.01.2020

„Днес 12 януари 2020 г. пуснахме водата от Попов извор, около 5000 м3 за около 2 часа, която премина през прокопания канал "Венеция" и постъпи в язовир Студена. Нивото в извора спадна около 2 метра, което означава, че вътре има натрупана още поне толкова вода (най-ниското ниво е с около 2.50 м. по-ниско в пещерата). След първите 2 часа с огромен дебит от извора, навън продължи да тече подземната река от пещерата (около 30 л/с), която открихме при акцията от 3-4 януари 2020 г. и която тогава установихме, че е напълно баражирана от нанесените чакъли пред входа на извора от р. Струма. По този начин подземната река остава в масива и се натрупва вероятно на километри навътре в пещерата. По време на изкопните работи през последните дни установихме, че проникването на водата от извора в чакълите отпред е абсолютно нищожно (в противоречие на теорията в учебниците), най-вероятно поради високата плътност и характер на нанесените материали в коритото на р. Струма. Това е и много добра предпоставка да няма загуби в речното корито, по което в момента тече реката излизаща от Попов извор.

Интерес представлява факта, че Попов извор е доста активен извор през месеците януари, февруари и март, много често с дебит над 100 л/с, тъй като обширния водосборен район откъдето постъпват водите му, се намира на относително по-ниска надморска височина и това дава възможност снеготопоенето да е по-активно. Това означава, че съвсем скоро очакваме дебита на извора да се покачи значително, а от друга страна проучването продължава с цел изграждането на съоръжение по подобие на съоръженията, изграждани от древните хора (на наша територия има открити подобни съоръжения), които са използвали пещерите като хранилища на огромни количества вода и в случай на маловодие са подавали вода от тях. Изследването на Попов извор продължава!

С огромни благодарности на всички, които участват: Kiril Rusev, Stanislav Bonev, министър Емил Караниколов, Багериста Боби, Бисер, Краси Андонов, Алекс, снимачния екип и всички други, които помагат.

Отдаваме почит и на всички изследвоаватели на Попов извор през последните повече от 40 години и на Георги Антонов - Жорж, спелеологът загубил живота си при водолазното гмуркане в извора през 1981 г.” –пише Атанас Русев  на страницата Вода за Перник

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени