mycomputer.BG

Пуснаха вода от Попов извор към яз."Студена"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1553 | Брой коментари 0
09:03 13.01.2020

„Днес 12 януари 2020 г. пуснахме водата от Попов извор, около 5000 м3 за около 2 часа, която премина през прокопания канал "Венеция" и постъпи в язовир Студена. Нивото в извора спадна около 2 метра, което означава, че вътре има натрупана още поне толкова вода (най-ниското ниво е с около 2.50 м. по-ниско в пещерата). След първите 2 часа с огромен дебит от извора, навън продължи да тече подземната река от пещерата (около 30 л/с), която открихме при акцията от 3-4 януари 2020 г. и която тогава установихме, че е напълно баражирана от нанесените чакъли пред входа на извора от р. Струма. По този начин подземната река остава в масива и се натрупва вероятно на километри навътре в пещерата. По време на изкопните работи през последните дни установихме, че проникването на водата от извора в чакълите отпред е абсолютно нищожно (в противоречие на теорията в учебниците), най-вероятно поради високата плътност и характер на нанесените материали в коритото на р. Струма. Това е и много добра предпоставка да няма загуби в речното корито, по което в момента тече реката излизаща от Попов извор.

Интерес представлява факта, че Попов извор е доста активен извор през месеците януари, февруари и март, много често с дебит над 100 л/с, тъй като обширния водосборен район откъдето постъпват водите му, се намира на относително по-ниска надморска височина и това дава възможност снеготопоенето да е по-активно. Това означава, че съвсем скоро очакваме дебита на извора да се покачи значително, а от друга страна проучването продължава с цел изграждането на съоръжение по подобие на съоръженията, изграждани от древните хора (на наша територия има открити подобни съоръжения), които са използвали пещерите като хранилища на огромни количества вода и в случай на маловодие са подавали вода от тях. Изследването на Попов извор продължава!

С огромни благодарности на всички, които участват: Kiril Rusev, Stanislav Bonev, министър Емил Караниколов, Багериста Боби, Бисер, Краси Андонов, Алекс, снимачния екип и всички други, които помагат.

Отдаваме почит и на всички изследвоаватели на Попов извор през последните повече от 40 години и на Георги Антонов - Жорж, спелеологът загубил живота си при водолазното гмуркане в извора през 1981 г.” –пише Атанас Русев  на страницата Вода за Перник

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени