Проучване: Все по-малко млади българи искат да емигрират

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 350 | Брой коментари 0
14:58 12.04.2019

Младежите в България не се интересуват от политика, нямат интерес да стартират собствен бизнес, живеят до късна възраст с родителите си, не искат да емигрират, а свободното си време прекарват в "нищо-правене". Така изглежда портретът на българите на възраст от 14 до 29 години според проуване по идея на фондация "Фридрих Еберт", проведено едновременно в 10 страни от Югоизточна Европа. В България проучването е направено от "Галъп интернешенъл" съвместно с Института по социология "Иван Хаджийски".

Данните сочат, че 61% от младежите у нас заявяват, че нямат намерение да емигрират. За сравнение - през 2001 едва 14% са посочили, че не желаят да напуснат страната. Емиграцята днес рядко се схваща като "решение" за цял живот. Като основен мотив за напускане на страната се посочва очакването за по-добър жизнен стандарт и по-високо заплащане. На първо място като предпочитана дестинация за емиграция за младите българия е Германия, следвана от Великобритания. За сравнение преди 10 години най-силен е бил интересът към САЩ и Канада./ economy.bg

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени