Проучване: Коронавирусът е по-смъртоносен при мръсен въздух

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 235 | Брой коментари 0
15:40 21.04.2020

Проучване в университета в Хале показва, че смъртността от коронавирусна инфекция е висока в райони, където съдържанието на азотен диоксид във въздуха е високо, а въздушния обмен е слаб. Високите нива на смъртност от белодробна болест, предизвикана от коронавирус COVID-19, могат да бъдат пряко свързани с нивото на азотен диоксид във въздуха. Това заключение направи учен от университета „Мартин Лутер“ в немския град Хале.

Резултатите от изследването показват, че в онези региони, където преди това е регистрирано високо ниво на замърсители на въздуха, смъртността от COVID-19 е била по-висока.

Израелският учен Ярон Оген, който в момента работи в Германия, сравнява спътниковите данни за замърсяването на въздуха и въздушните потоци с информация за смъртността от нова коронавирусна инфекция в Италия, Франция, Испания и Германия. Оказа се, че смъртността е значителна в райони, където нивото на азотния диоксид във въздуха е високо и въздушния обмен е слаб. Например Северна Италия, Мадрид или Ухан в Китай са заобиколени от планини, обяснява Оген.

Въздухът в тези региони остава по-стабилен, а нивото на замърсители в атмосферата е по-високо. Ученият смята, че продължителното замърсяване на въздуха в тези региони може да доведе до влошаване на общото състояние на човешкото здраве, което ги прави особено податливи на коронавирус. Веднъж попаднал във въздуха, азотният диоксид уврежда дихателните пътища на човека. Отдавна е известно, че допринася за множество респираторни заболявания, както и за заболявания на сърдечно-съдовата система, причинявайки промени в състава на кръвта, по-специално намаляване на съдържанието на хемоглобин в нея./Actualno.com

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени