Противогрипните ваксини кът, безплатните идват през ноември

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 452 | Брой коментари 0
08:40 21.10.2019

Дефицит на противогрипни ваксини има у нас и във всички европейски страни, алармираха пациентски организации.

Недостигът е заради закъснение от страна на Световната здравна организация (СЗО). Тази година тя представи късно позицията си за щамовете и съответно за състава на противогрипните ваксини. По тази причина се наблюдава забавяне на доставките в много страни от Европейския съюз. Така обясни проблема проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му пазарът вече се нормализира. Очаква се в началото на ноември у нас вече да бъдат доставени и партидите, с които ще бъдат ваксинирани безплатно 10% от пенсионерите над 65 години, каквато възможност им се предоставя за пръв път у нас.

Експерти уточниха, че това количество ще дойде едва другия месец, тъй като заявката за него е направена по-късно от нашата страна. Според общопрактикуващи лекари обаче срокът за поставянето на инжекциите е твърде кратък и настояват той да бъде удължен. Приема се, че идеалният вариант за противогрипни ваксинации е към 20-о число на ноември, преди да започнат настинките и простудите, за да може човек да изгради имунитет срещу щамовете на грипа.Все още няма епидемична обстановка нито у нас, нито в останалите страни от Европейския съюз, макар и там вече да има регистрирани няколко случая, увери проф. Тодор Кантарджиев. Той припомни, че организмът изгражда така очаквания имунитет средно за 21 дни след като бъде сложена ваксината.

Редно е хората да се имунизират, тъй като усложненията от грипа са много опасни, предупреди Кантарджиев. Ваксината намалява възможността да се заразиш, но не я премахва напълно. Ако все пак човек се инфектира, с ваксината преболедува заразата много по-леко, каза професорът.

Най-общо той определи усложненията в две групи. Като най-опасни посочи възпаленията на централната нервна система и дихателната недостатъчност. Освен това всеки пети с грип развива бактериална пневмония, като 20-25% от тези пациенти преминават болнично лечение./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени