Прошка е! Последният ден преди Великия пост

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 207 | Брой коментари 0
09:17 10.03.2019

Прошка е! Искаме и даваме прошка в днешния ден. Празникът Неделя Сиропустна (Сирни Заговезни) е известен и като Прошка, Сирница и Масленица. Отбелязва се точно 7 седмици преди Великден.

Сутринта в православните храмове, по време на св. Литургия, се четат думите от Евангелието: "Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мат. 6:14-15).

Сирни Заговезни е последният ден преди Великия пост - най-дългия пост през годината. Според православните канони в деня на Сирни Заговезни за последно се ядат храни от животински произход - след това започва заговяването, т. е. постенето.

Според народната традиция това е и празникът, който бележи границата между зимата и пролетта.

Традициите на Сирни Заговезни повеляват още сутринта да се запали огън със слама. Огньовете се прескачат за здраве, а нивите се очистват ритуално от най-младите, за да има берекет през годината.

Това е и денят от годината, когато влюбените младежи хвърлят чавги в дворовете на любимите си. Това са дрянови клонки, оформени като стрели, които се приемат като обяснение в любов.

На трапезата в днешния ден трябва да има кисело мляко и сирене. Наред с тях се приготвят баница със сирене или праз, яйца, обредна пита, бяла халва, рижа, печени ябълки.

В много домове се спазва и ритуалът Хамкане. След приключване на празничната вечеря на Прошка, идва ред на Хамкане с халва или яйце. Те се връзват на дълъг конец и децата трябва да ги хванат с уста, без да използват ръце. Дори допирането със зъби до яйцето е добър знак, защото означава, че ще се радвате на добро здраве през предстоящата година.

Последният ритуал на този ден включва изгарянето на конеца и тълкуването на пламъка му от възрастните членове на семейството. Ако се забележи припламване на конеца и има млади за женени, то скоро ще има сватба. В случай, че конецът тлее, е на лошо. Ако конецът изгори бързо, то годината ще бъде плодородна и ще има много жито. А черупките от яйцата се хвърляли в курника, за да снасят повече кокошките./Кмета бг

GERB

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени