Промени: Глоба само с фиш на пътя, при 0,5 промила вземат книжка

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 509 | Брой коментари 0
07:04 24.05.2020

Глоба ще се налага само с фиш на пътя, издават от служители на КАТ, който може да се обжалва или плати на 70% в 14-дневен срок. Ако след изтичането на този срок глобата не е платена или обжалвана - започва да тече 1 месец, в който тя може да се плати 100%. Ако и това не стане, се изпраща в НАП за принудително събиране.

Вече към плащането на гише чрез банкова карта, по банков път или с друг електронен платежен инструмент ще се прибави и онлайн заплащане на фиша - на портала на МВР за електронни услуги ще се създаде възможност за плащане чрез интернет банкиране, с дебитна или кредитна карта.

Това са част от измененията предложени от Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” и МВР за промени в Закона за движение по пътищата. Текстовете са на обществено обсъждане в следващият месец и ако се постигне съгласие, ще влязат в пленарна зала. Другата голяма промяна в закона е отпадането на хартиения син талон към книжката. Контролните точки си остават, но само електронно, тъй като Пътната полиция има онлайн достъп до тях.

Така шофьорите ще са длъжни занапред да носят у себе си само шофьорската книжка. Идеята е да се скъси пътят за налагане на санкции с наказателно постановление за нарушение на правилата за движение по пътищата, да се спре криенето и избягването на плащането на глобите, пише 24 часа.

С фиша на пътя служителите на КАТ ще могат да налагат глоби, имуществени санкции, лишаване от право да се управлява автомобила, когато това е предвидено за извършеното нарушение, както и да се отнемат контролни точки. Образецът на фиша се утвърждава от министъра на вътрешните работи на български и на английски език. До края на годината ще бъде обявен нов закон за движение по пътищата До края на годината ще бъде обявен нов закон за движение по пътищата До края на годината ще бъде обявен нов закон за движение по пътищата. Целта е да бъдат намалени жертвите. Това заяви транспортният мини... Прочети повече Връчване на фиша Връчването му, включително и за нарушения, установени с технически средства, тоест от камерите, става по няколко начина. Първият е пътният полицай да даде фиша на водача при установяване на нарушението на пътя. Когато обаче има снимка от камера, се създават други начини.

Един от тях е с препоръчано писмо с обратна разписка или с две посещения на адреса през 7 дни. Тогава се оставя писмено уведомление на пощенската кутия или на вратата. Друг начин за връчване на фиша ще изисква предварително съдействие от страна на водачите - на интернет страницата на МВР ще се осигури възможност шофьорите сами да посочат имейл, на който да получават известия за нарушенията, които са допуснали, и камерите са ги засекли. Така ще имат възможност да хванат срока за плащане на глобата с 30% отстъпка. В случай че нарушителят не може да бъде открит, съобщаването става чрез поставяне на таблото за уведомления на съответното РПУ, на територията на което е извършено нарушението, или на интернет страницата му за срок минимум от 7 дни. След това се смята, че връчването на фиша е факт.

Това е чисто нова мярка срещу укриване на нарушителите. За поставянето на съобщението на таблото за обявления или в интернет страницата на съответната структура се съставя протокол, който съдържа данни за времето и мястото на съставянето му, за имената, длъжността и местоработата на лицето, което го съставя, и за подлежащия на връчване фиш за установяване на административно нарушение и налагане на административно наказание или електронен фиш. Протоколът се подписва от лицето, което го съставя. Проектът за промени дава още една възможност за връчване на фиша - при административните услуги, които предлага МВР. Например – при изваждане или подновяване на лични документи, регистрация на автомобили и т.н./Актуално

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени