Прокурорската колегия предлага единодушно Иван Гешев за главен прокурор

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 22.07.2019 | Прочитания 216 | Брой коментари 0
14:35 22.07.2019

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) издигна зам. главния прокурор Иван Гешев за поста главен прокурор. Това стана на пленума на съвета днес.

В началото на април самият Гешев обяви, че е 99% сигурен, че няма да се кандидатира за поста. "Ако трябва да бъда точен, аз казах, че 99.9% няма да се кандидатирам за главен прокурор. Към този момент това е моето мнение. Причините са от личен характер, които не искам да споделям, но една от тях е, че нямам време да се занимавам с кални борби, които се развиват на доста разкалян терен в момента", обяви той, цитиран от "Труд". В средата на май потвърди тезата си.

Номинацията идва не от трима членове на прокурорската колегия, а от целия й състав от 11 членове. Това означава, че Гешев най-вероятно ще бъде единствената номинация за поста на Сотир Цацаров.

Че Гешев ще бъде кандидатът се знаеше вече и се говореше сред наблюдателите на процедурата. Но се очакваше да бъде издигнат в последния момент на 29 юли от трима членове на прокурорската колегия. Това обаче щеше да означава, че има възможност други трима прокурори да издигнат и втори кандидат, което е по-лицеприятно провеждане на избор, тъй като щеше да има състезателност. Но при такава схема нямаше да могат да се съберат задължителните 17 гласа за избора./дневник бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени