mycomputer.BG

Прокуратурата ще търси изгубената вода от язовир "Студена"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1019 | Брой коментари 0
10:40 11.12.2019

И за институциите не е напълно ясно как между октомври и ноември обемът на язовир "Студена" намалява с цели 2 млн. куб. м месечно - полезният обем в началото на октомври е над 6 млн. куб. м, а на ноември - съвсем малко над 4 млн. куб. м. В началото на декември, след като вече е въведен воден режим и не се подава вода за промишлеността, отново обемът намалява с 2 млн. куб. м.

Това е странно и рязко намаляване на водата, както "Капитал" обясни миналата седмица. На въпрос къде изчезват тези 2 млрд. литра и защо тази година има такъв проблем с язовира, единственият отговор на регионалното министерство засега е липсата на достатъчно дъждове. Това обаче е неубедително, тъй като и в предишни години е имало подобни количества валежи, а и най-малкото съседният язовир "Пчелина", само на 20 км от "Студена" и също по поречието на р. "Струма", е пълен.

По време на брифинг на регионалния министър Петя Аврамова, нейния заместник Николай Нанков и кмета на община Перник Станислав Владимиров във вторник стана ясно, че компетентните органи ще кажат какви са конкретните причини да се стигне до тази ситуация с намаления обем, като Нанков уточни, че в случая се има предвид прокуратурата. През ноември окръжната и районната прокуратура в Перник започнаха проверки.

Разбра се още, че графикът на водния режим ще се затегне. Вместо да се пуска два пъти на ден вода в Перник, ще има само от 16 до 22 часа, а в някои села вода ще има през ден, обясни Петя Аврамова. Над 100 хил. души вече три седмици са засегнати от режима на водата. По думите на регионалния министър действащият режим причинява 14-15 нови аварии на ден и в определен часови диапазон почти не спестява вода. Което е и една от причинита от тази мярка да няма почти никакъв ефект освен дискомфорта на хората.

Водата се изпари, числата нямат логика

По думите на регионалния министър миналата година септемврийските дъждове са напълнили язовира и затова не се е стигнало до подобен проблем. "Тази година заради продължителното засушаване в района на Перник просто ефектът от септемврийския приток не се получи. Затова и директорът на ВиК дружеството e уведомил, че трябва да се пристъпи към режим на водоподаване, за да се издържи до следващо снеготопене и дъждове", каза Аврамова.

Според данните за язовир "Студена" водата намалява по странен начин дори и след въвеждането на режима. Справка в графиците на Министерството на околната среда и водите показва, че през август 2018 г. наличният полезен обем е бил над 18 млн. куб. м, през септември - над 17 млн., а месец след това - над 15 млн. куб. м. Тази година през август обемът е 9.4 млн. куб. м, през септември - 7.8, а през октомври - малко над 6.

Според документите на страницата на МОСВ към 6 ноември водата е 5.73 млн. куб. м., а на 19 ноември обемът е 4.76 млн. За 13 дни има намаляване от 1 млн. куб.м, като за ноември първоначално допустимият обем за водоснабдяване за питейни и промишлени нужди е общо 1.46 млн. куб. м. Това значи, че спадът се случва далеч по-рязко или пък данните не отговарят на истината. Освен това годината не е била значително по-суха, като спътникови данни за валежите във водосбора на "Студена" от програма "Коперник" на Geo Polymorphic Cloud сочат, че ноември през последните пет години е имал сходно количество валежи.

Не трябва да се пропуска и фактът, че почти всички останали язовири, включително по поречието на р. Струма, са с нормални обеми. Не е ясно защо точно този язовир е проблематичен. По думите на Аврамова и в други части на страната ВиК дружествата имат затруднения заради по-нисък дебит на водоизточници. Реално обаче единствено в Перник се наблюдава такова засушаване и съответно строг и продължителен воден режим.

По време на брифинга тя обясни, че притокът на вода към язовира е много по-нисък спрямо оттока - 50 л/сек. срещу 350 л/сек. На 29 ноември след провеждането на експертен съвет бившият областен управител Ирена Соколова заяви, че притокът е 418 л/секунда, цитира mediapool.bg. Същото сочат и данни от МОСВ, които "Капитал" получи чрез свой източник. Няма рационално обяснение как притокът е скочил до тези стойности на 29 ноември и защо сега отново е толкова нисък въпреки последните валежи.

Зам.-министърът Николай Нанков подчерта, че причината за рязкото намаляване на водата със сигурност не е ремонтът на язовира и уточни, че дирекции в регионалното министерство също извършват одит на язовира и водоползването.

Кога ще има мерки

Миналият експертен съвет се проведе на 29 ноември, но тогава не е взето решение как да се справи ВиК - Перник, и държавата с проблема. Вече 10 дни няма никаква алтернатива, а обемът на язовира върви стремглаво надолу и рискът за населението на община Перник се увеличава. Регионалният министър Петя Аврамова не даде конкретен срок за взимане на решение за алтернативния начин за водоснабдяване.

Причината от институциите да се бавят е, че все още не знаят коя е най-бързата и удачна идея, обясни министър Аврамова. Притеснението да не се объркат водните потоци е това, което възпира министерството да вземе решение, каза тя./Капитал бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени