Lotus homes

Професор: Разнасянето на заразата извън София може да доведе до удвояване на случаите

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 406 | Брой коментари 0
07:04 20.04.2020

Сред хората, които напуснаха столицата около Великден, със сигурност има заразени с COVID-19. Това показват анализите на Националния оперативен щаб. До 10 дни ще е ясно накъде ще тръгне кривата на заразата у нас.

Според математическия модел на професор Николай Витанов от Националния оперативния щаб страната ни е на път да се размине с най-благоприятния сценарий. Той предвижда влизане в пика с около 40-50 доказано заразени на ден и задържане на това ниво.

Разнасянето на заразата извън София може да доведе до удвояване на случаите. От това как здравните системи извън столицата ще понесат удара, зависи и дали извънредното положение ще се удължи.

Най-благоприятната прогноза на проф. Николай Витанов беше за пик по Великден, задържане на нивото на новозаболелите и след това намаление в ежедневните статистики. Големият въпрос е разминахме ли се с най-благоприятните прогнози. „Все още не сме, но на път сме да се разминем“, каза той пред камерата на БТВ.  Причината - епидемията има помагачи - стотиците, които напуснаха София за великденските празници, пише новини.бг.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени