Проф. Петрова: Тежката отпадналост след COVID e сигнал, че трябва да се прегледаме

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1071 | Брой коментари 0
07:03 10.02.2021

В Александровска болница започват консултативни прегледи за пациенти, прекарали коронавирусна инфекция, които страдат от пост-COVID синдром, съобщи пред БНР пулмологът проф. Даниела Петрова, завеждащ Белодробното отделение на лечебното заведение. На първо време желаещите ще се преглеждат в един кабинет, а от 10 февруари консултативните прегледи ще бъдат провеждани в два кабинета, уточни тя и добави, че интересът е голям и графикът за делничните дни е запълнен за месеци напред.

Потърсилите консултация ще бъдат преглеждани от кардиолози, пулмолози, нефролози, невролози, психиатри и клинични психолози. След преценка на състоянието, ако се налага, ще бъде назначаван пакет от изследвания, специфични за заболяването. Прегледът и изследванията ще бъдат безплатни.

„Специалистите ще преценят дали тези пациенти се нуждаят от долекуване в болнични условия. Дали ще се продължи амбулаторно лечение и след като се стабилизира тяхното състояние, на една част от пациентите ще се предложи да продължат с рехабилитация и долекуване в Националния комплекс от специализирани болници за рехабилитация“, посочи проф. Даниела Петрова.

Тя подчерта, че пациентите, преболедували инфекцията, остават дълго време със симптоми, които ги притесняват.

Проф. Петрова обясни, че COVID-19 е свързан с нарушения в най-малките кръвоносни съдове, което води до нарушения в обмяна на кислорода и въглеродния диоксид в кръвта, с развитие на остра дихателна недостатъчност, засягане на сърцето, развитие на миокардия, недостатъчно оросяване на миокарда, със засягане на мозъка с главоболие, оток на съдовете, стесняване, възможност за тромбози и риск за развитие на исхемични мозъчни инсулти.

Основните усложнения след преболедуване са свързани със сърдечносъдовата система. При голям процент от боледувалите - над 40%, се наблюдава перикардит - излив в обвивката на сърцето, уточни проф. Петрова. Така се създават условия за сраствания, а има ли сраствания, те затрудняват работата на сърцето, допълни тя.

„Тежката отпадналост е един от сигналите, които трябва да ни алармират да се прегледаме“, подчерта проф. Петрова.

„Изключително намален е физическият капацитет. Те се уморяват при изминаване на разстояние от 100 метра, с чувството, че са изкачили Черни връх. С изразена вегетативна симптоматика, която включва обилно изпотяване, световъртеж, главозамайване. Една част от тях чувстват тежест в гърдите, дискомфорт в сърдечната област, болки не само в лявата или дясната белодробна половина, но и зад гръдната кост, които ги притесняват. Хроничната умора продължава дълго време и този синдром също показва, че организмът не се е възстановил изцяло“, допълни специалистът.

Всеки пациент, преминал през инфекцията в болнично заведение, или който е бил лекуван амбулаторно, както и пациенти, които знаят или се съмняват, че са прекарали COVID-19, без да има доказателства, а в рамките на повече от 2-3 месеца усещат гореизброените симптоми, могат да се обадят и да запишат час за консултация, обясни тя. Телефоните са 02 9230 467 и 02 40 22 388.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени