Проф.Георг Краев: Почти няма група, която да не заслужава "Златна маска" от "Сурва"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 414 | Брой коментари 0
08:09 30.01.2019

Проф. д-р Георг Краев в интервю за седмичното предаване „Перничани-потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

Водещ: Проф. Краев, тази година „Сурва“ събра рекорден брой участници и при наличието на толкова чуждестранни и български групи, труден ли беше изборът за тазгодишните награди? С какво спечелиха отличените групи?

Георг Краев: Изборът беше невъзможен. Невероятно труден, затова защото, особено българските групи кукери и сурвакари бяха на невероятно равнище и за журито беше един безкрайно, сложен дълъг път. До към два и половина-три часа всъщност сме умували на кого каква награда да дадем и най-вече разбира се борбата за „Златната маска“, която е най-голямата награда на този невероятен фестивал. За 28 път Перник успя да стане едно чудо, един невероятен град, в който веселбата, хлопките, борбата или както всичко онова, което движи живота за събуждането, идването на пролетта – ох, какво да Ви кажа, това са неща, които трябва да бъдат преживени в Перник, а те с думи много трудно могат да бъдат разказвани, обяснени. Чувството е невероятно.

Водещ: Имаше ли разногласия при вземането на окончателното решение за голямата награда?

Георг Краев: Това решени беше изключително сложно, изключително трудно, защото почти няма група, която да не заслужава тази пуста „Златна маска“ и за нас беше много трудно да изберем най-добрите. Най-добрите, това бяха „Кралев дол“ от сурвакарските игри и Долно Езерово от Бургас. Две невероятно хубави групи, не че другите са лоши, искам да ме разберете правилно, но все има нещичко, което не достига, за да получат златото.

Водещ: Каква е вашата оценка – успява ли този фестивал да съхрани традицията „Сурва“ в автентичния й вид или тя е видоизменена и модернизирана в някаква степен?

Георг Краев: Участниците в тези игри в крайна сметка са едни модерни, съвременни млади хора, които живеят с ритъма на нашето време. Естествено, че ще има изменения, естествено че ще има и туй-онуй. Учените, които изследват тези игри, общо-взето са в повечето случаи недоволни от иновациите, които се вкарват, но животът казва своето. Освен това тези игри са малко сложнички. Един път те играят на 13 срещу 14 по селата си, така да се каже в един селски вид и след това идват в Перник, където да се представят пред гражданите. Така да се каже селото идва в града. И естествено е да има иновации. Една от най-ярките иновации това е участието примерно на жени в тези игри, които някога са били само и единствено мъжки. Започват да се появяват някои пластмасови маски и т.н. Т.е. от селска игра започва да се превръщат в европейски карнавал с много влияние от телевизия, от това, от онова.  Това е напълно нормално и не можем да ги съдим тези хора. По-важното е, че самият модел на обичая е съхранен и се предава от поколение на поколение. Толкова много млади хора участват в тези игри. Те идват специално за „Сурва“, така че Перник наистина остава една факла от желание да пребъде идеята за българското.

Водещ: Младите хора, според вас, имат ли нужда от този фестивал?

Георг Краев: Да. Самото им участие показва тяхното невероятно желание. Освен това този празник за тях е една невероятно важна изява да покажат локалните характеристики, локалната идея за българското, което процъфтява в празника на „Сурва“ 2019 г. и не само. Това са натрупвания, които още от време оно, още от 60-те години започват тези фестивали и придават непрекъснато нови образи, нови идеи. Най-нормално историческо развитие на едно много хубаво, важно явление.

Водещ: Вие сте били председател на журито на фестивала и при предишни негови издания. Имаше ли нещо различно тази година? Успяха ли участниците дори вас да изненадат?

Георг Краев: Всяка година е различна. Всяка година се появяват групи, които уж са били състарени, уж обичаят е позамрял, но се събират млади хора, възстановяват си обичая и показват невероятни чудеса. Така че от една страна фестивалът е един много голям празник, не само за България, но за европейската култура, а от друга страна за локалното развитие на културата по българските села. Процесите са безкрайно интересни, те се нуждаят разбира се от по-сериозно изследване – и от социологическо, и какво ли не. Например едно интересно явление, че преди всеки фест, преди всеки празник на „Сурва“ има научна конференция, която прави опит да проучи, да обобщи, какво точно става с маскарадните игри в България. Тази година леко политическият характер на конференцията участваха такива известни хора като Евгений Дайнов, като доц. Георги Лозанов и други, които внесоха един нов привкус. Тоест науката и празникът си дадоха ръка и стана един чудесен, великолепен карнавал, както би искал всеки да бъде, макар че трябва да подчертая, че ние българите не познаваме карнавала, тъй като той е градско явление, но в Перник вече имаме карнавални тенденции. Самият Перник е и член на карнавалните градове на Европа, ако не се лъжа.

Водещ: Успява ли „Сурва“ да надгражда идеята за съхраняване на традициите?

Георг Краев: „Сурва“ не се нуждае от тази идея. Тази идея, особено в Пернишко е толкова мощна, толкова силна, че пернишките села не могат да си представят „Сурва“ без тяхното участие. Ако вие на 13 срещу 14 минете по пернишките села, нямам думи да Ви опиша, каква красота и какви чудесии стават по селата. Празник, в буквалния смисъл на думата празник.

Водещ: Проф. Краев, кое за вас беше най-запомнящото се от тридневната програма на фестивала?

Георг Краев: Сега, поставяте ме в много трудно положение, защото не мога да се сетя за нещо, което да не ми е допаднало. Но мисля, че именно играта на кралевдолци беше нещото, което ми хареса най-много.

Водещ: Жителите на града казват, че делят годината на преди и след „Сурва“. Вярвам, че те вече мислят и се подготвят за следващата. Какви са вашите препоръки към организаторите и участниците в следващите издания на фестивала?

Георг Краев: Истината е, че трябва малко да си вземем дъх, да осмислим онова, което беше, което се случи. Още един път да проверим дали правилно сме постъпили с тези награди, които сме раздали и да посъберем, и да видим имаме ли кривици, нямаме ли, къде сме сбъркали, защо сме сбъркали. Тези неща трябва да се вършат задружно, заедно с Община Перник разбира се, която полага доста сериозни грижи за протичането на този невероятно красив празник. Ние българите трябва да се гордеем с този празник, трябва да го посещаваме, да се веселим и да почувстваме чудото на ликуването на „Сурва“, защото един от девизите на празника е „Ликувайте със „Сурва“. Да не забравяме, че в пернишко не казват „маска“, а казват „лик“ на онова, което се слага върху лицето. Така че „ликовете“ на тези ликуващи млади българи е повод да се веселим всички.

ГЕРБ

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени