Проект: пълна забрана за наргилето на обществени места

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 344 | Брой коментари 0
14:17 04.02.2019

Пълна забрана за пушене на наргиле в закрити обществени места - такава промяна в Закона за здравето са внесли депутати от "Обединени патриоти" в Народното събрание. След вносителите са депутати от НФСБ начело с лидера Валери Симеонов, както и избраници от ВМРО, но без "Атака".

Т.нар. водна лула, която не съдържа тютюн, да влезе в режима за забрана на тютюнопушенето - това е идеята на законопроекта. Глобите за пушене на цигари в закрити обществени помещения да важат и за наргилетата, гласят текстовете. Това ще засегне най-вече т.нар. шиша барове, специализирани в предлагането на наргиле.

Втората идея е да се забрани предлагането и продажбата на изделия за наргиле на непълнолетни - каквато забрана в момента има за цигари и алкохол. Тази поправка е в Закона за закрила на детето. Въвеждане на здравни медиатори и ангажимент и на общинските власти, а не само на държавните институции да провеждат политики за превенция е друг акцент в законопроекта на "патриотите".

Законопроектът се появява около половин година след като Народното събрание отказа на НФСБ смекчаване на тоталната забрана за тютюн на обществени места. Хората на Валери Симеонов настояваха за затягане на контрола при нарушения, но и за създаване на вариант собствениците на заведения да обособяват част от помещенията си за клиетни пушачи.

В новия проект либерализиране на режима за пушене отсъства. Цялата му философия е наргилето да се приравни с тютюневите изделия и да се забрани. В мотивите е приложена статистика от Световната здравна огранизация (СЗО) за периода 2013-2014 г. Според данните България е 5-о място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които употребяват водна лула поне веднъж седмично. Сред 15-годишните сме на второ място в същата статистика.

През август 2018 г. и Министерството на здравеопазването написа и представи за обществено обсъждане поправки в закона. Те също засягат и наргилетата и забраната им за консумация на обществени места, но въпросният проект така и още не е внесен от правителството в парламента.

Проектът на НФСБ и ВМРО частично се покрива с този на министър Кирил Ананиев - поне по отношение на т.нар. водна лула. Здравното министерство мотивира забавянето на своя законопроект с многото предложения по него, изпратени от граждани./clubz.bg

mycomputer.BG

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени