Coca Cola

Проект на закон предвижда регистрацията на коли да се извади от Пътна полиция

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 286 | Брой коментари 0
14:49 22.07.2019

Да отпадне монополът на Пътна полиция при първоначалната регистрация в България на нови и употребявани моторни превозни средства, като това се прави и в лицензирани пунктове в цялата страната. Създаване на досиета на всички автомобили, бусове, камиони и автобуси. Това са двете най-интересни новости, предвидени в новия проектозакон за пътните превозни средства.

Неговата редактирана версия след първия етап на обществено обсъждане е публикувана в петък на портала за обществени консултации на Министерския съвет. Законът е един от трите, които трябва да заменят сегашния твърде обемист Закон за движение по пътищата. Другите два закона са за движение по пътищата и за водачите на моторни превозни средства. Те вече минаха обществено обсъждане и сега се редактират след получени становища от заинтересованите институции.

Законът за пътните превозни средства не отнема изцяло ангажимента на Пътна полиция да регистрира, но това ще се прави, когато има съмнения, свързани със собствеността и показанията на километража. Освен това там ще минават регистрация превозните средства на МВР и другите служби, свързани с националната сигурност. Промяната се прави с цел улесняване на гражданите и намаляване на натоварването на полицейските служби.

Законът предвижда още преди регистрацията на всяко моторно превозно средство да му бъде направен паспорт, в който има данни за извършени промени по него, информация за минали прегледи и ремонти, показания на километража при последния преглед, както и сведения за претърпени катастрофи. За колите, които вече са регистрирани в страната, всичко това ще се попълва в хода на минаването през технически прегледи и ремонти. Според закона наличието на паспорт е задължително условие, за да има покупко-продажба, като той ще се получава след минаване през пунктовете за идентификация.

Идеята е да се ограничат измамите и купувачите да получават автомобили с ясна история. След издаването на паспорт всяко МПС ще минава преглед за установяване на техническото му състояние, като той няма да се прави, ако внесеното превозно средство има валиден такъв от страна от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Швейцария.

Информацията за смяна на собствеността ще се обменя служебно

Законът задължава Министерството на вътрешните работи и Нотариалната камара да обменят по електронен път информация за регистрираните в страната пътни превозни средства и сключените договори за прехвърляне на собствеността. В закона изрично е посочено, че в един и същ пункт не могат да се правят първоначална регистрация и периодични технически прегледи. Що се отнася до прегледите, остава изискването леките и лекотоварните автомобили да преминават веднъж годишно, като за новите това става на третата и петата година, преди се започне явяване на всеки 12 месеца.

При положение че колите от тези категории се ползват за таксита или линейки, те минават на преглед на всеки шест месеца. Имената на всички работещите в пунктовете за прегледи ще бъдат вкарани в регистър, като те ще имат собствен печат и регистрационен номер. Така ще се знае всяка кола от кого е била пусната на пътя и може да се стигне до санкции, ако впоследствие бъде открит проблем. При нарушения на служителите в пунктовете ще се отнемат печатът и номерът и те няма да могат да работят на друго място с такъв предмет на дейност./Дневник бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени