Природозащитници в Перник: Река Струма умира, тя се превръща в отпаден канал!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 643 | Брой коментари 0
10:40 23.10.2019

Река Струма беше символично погребана днес! Това направиха екоактивистите от Централната рибноопазваща организация, подкрепени от десетки граждани дошли на протеста, който се организира пред сградата на РИОСВ в Перник. Целта на протеста беше за пореден път да се алармира и да се постави въпроса за чистотата на водата в реката и оттам в язовир Пчелина, тъй като реката се влива там.

„От месец май тази година води началото си екокатастрофата, която вече е факт. Многократно подавахме сигнали до РИОСВ Перник , че от предприятията на територията на град Перник  и Радомир в река Струма се изливат огромни количества промишлени води. Въпреки нашите сигнали ЦРОО и от много граждани на Перник, мерки не се взеха. От 5 до 9 септември  измряха тонове риба на язовир Пчелина, тонове риба бедстваше заради липса на кислород.

 Екологичното състояние на язовира продължава да е лошо. Всички институции са си навили „като една плоча” едно и също и говорят едно и също. А истината е, че измирането на рибата се дължи на промишленото замърсяване на водите. Имаме две лабораторни изследвания – едното е направено във Финландия , другото от лицензирана лаборатория в Казанлък. Почти цялата Менделеева таблица е открита в пробите, които сме изпратили от мястото, където Струма се влива в язовира. Има  алуминий, арсен, волфран, живат, манган, никел, силиций, сяра....И нормите са завишени.” – сподели Марио Антонов, организатор от Централната рибноопазваща организация.

„За момента ситуацията е малко по-нормална.Трябва да се подчертае, че цялата утайка, която е била  като замърсяване в последните седмици, вече е на дъното на язовира. За момента няма измряла риба, но ситуацията може да се повтори след 5-6 месеца и тогава да станем свидетели на втора екокатастрофа там. Това не трябва да се позволява.” – категорични са рибарите.

След всички направени проверки институциите в лицето на РИОСВ Перник , Министерството на околната среда и водите и  Басейнова дирекция са категорични, че водата не е отровна и измирането на рибата се дължи на липсата на кислород и презарибяване. От РИОСВ подчертават, че при създаването си язовир Лобош е бил утайник.

Екоактивистите контрират, че ако язовир Лобош е утайник, както се твърди от институциите, това значи, че река Струма е отпаден канал, тъй като тя захранва 95% от водата в язовира.

Протестиращите днес изказаха надежда, че съответните министерства и контролиращи органи ще създадат съответните работни групи и ще се вземат адекватни мерки. В противен случай всички сигнали ще стигнат до европейската централа  и ще се предизвика международен отзвук.

 

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени