Природозащитници на протест, ако МОСВ не върне живота в яз. Пчелина

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 10.09.2019 | Прочитания 168 | Брой коментари 0
14:51 10.09.2019

Доброволци, които в продължение на три години охраняваха, зарибяваха и почистваха язовир „Пчелина“ (Лобош) заявяват готовност за протест, ако държавата не възстанови живота в него. „Бяхме загърбили семействата си. Имахме много мечти, свързани с язовира. Имахме огромното желание наистина да го превърнем в един рай. До онзи ден язовирът беше такъв. Но днес е трети поред ден, в който язовирът постепенно умира“, заяви във видеообръщение до Actualno.com Марио Антонов – организатор на Централната рибноопазваща организация . Перник.

По думите му язовирът е убит от държавата, от държавните институции, които нехаят и които са корумпирани. „Резултатът е тонове измряла риба и убити мечти на 23 момчета, които положиха наистина къртовски труд. Не знам аз като един организатор на тази група как да ги погледна в очите и да им кажа, че продължаваме напред“, отбелязва той със сълзи в очите.

Антонов заявява, че ще напише писмо на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с което ще поиска от държавата да възстанови малка част от загубите, които тя, в лицето на РИОСВ и „Басейнова дирекция“, е причинила. „Които чрез своето нехайство отровиха река Струма, а тя отрови язовир 5 400 декара с 54 млн. кубика вода. Това е държавен геноцид! Ще поискам от г-н Димов да се отделят 50 000 лева за зарибителен материал, които да бъдат преведени на ИАРА (Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури) Ако в двуседмичен срок той не даде положителен отговор, аз лично се нагърбвам с отговорността да събера огромен брой хора на протест пред РИОСВ (ПЕРНИК), докато не видим оставките на тези хора“, обещава организаторът на природозащитниците. „Много институции сега по телевизията ще кажат, че те нямат никаква вина и че видиш ли от цъфтежа на водораслите са измрели рибите. Обаче освен рибите измряха жабите, охлювите, раците. Екосистемата е напълно разрушена“, категоричен е Антонов /Actualno.com

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени