mycomputer.BG

През далечната 1925 година е създадена полицейската служба в Перник!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 156 | Брой коментари 0
07:52 05.07.2020

Санстефанският мирен договор от 3 март 1878 г. поставя началото на Третата българска държава, а с нея и изграждането на полицейската институция в страната. Непосредствено след приемане на Търновската конституция на 16 апр. 1879 г. с Указ № 1 от 5 юли 1879 г. княз Александър I Батенберг създава Министерство на вътрешните работи/дела и назначава за негов първи министър Тодор Бурмов, който е и министър-председател на България. С въвеждане на автономното управление на Държавни мини „Перник“ през 1925 г. е създадена полицейска служба с униформена стража, която изпълнява функции и на държавна полиция, напомнят от Държавен архив Перник.

 Минната полицейска служба охранява обекти в района на мината и следи за престъпленията от криминален и политически характер и в селището. През периода 1926-1928 г. броят на стражата е между 50 - 60 души и отговаря за спазването на реда и законността. През 1929 г. Перник е обявен за град. От 1939 г. Минният полицейски участък прекратява дейността си и преминава към преобразуваното Полицейско комендантство, което поема функциите и на градската полиция и обслужва района на общините Перник, Църква, Владая и Студена. В състава на комендантството са: град Перник със селата Дивотино, Райлово, Църнел, Голямо Бучино, Кралев дол, Драгичево, Калкас, Крапец, Боснек, Попово, Владая, Студена, Мошино и Кладница. На служба към комендантството са 47 полицейски стражари, комендант, разузнавачи, отчетник и началник. Полицейското комендантство се помещава в сграда към Мината дирекция в Перник.

Perfumeshop-summer

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени