Предвидете 3-4 дни релакс преди връщане на работа

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 273 | Брой коментари 0
13:23 25.07.2019

Милиони хора по света страдат от проблема „стрес след завръщане от отпуск“. Дори и да имате мечтаната професия и да ходите на работа с удоволствие, според психиатри депресията след завръщане от ваканция е почти неизбежна.

Как да преодолеем това и да се адаптираме по-лесно при завръщането си на работното място? Експертите са категорични, че последиците от стреса са не само психически, но и физически.

Най-често срещаните симптоми са тъга, меланхолия, умора, главоболие, тревожност, мускулни схващания, безпокойство. Психиатри съветват, за да бъде пълноценна отпуската, да е поне от три седмици

„Само така човек ще може, след като приключи последния работен ден, да има 3 - 4 дни за настройване към друг режим - за нов ритъм, да не става рано за работа, да не го търсят по служебни въпроси. Едва тогава да предприемем някакво пътуване, за да отморим“, коментира пред „Монитор“ психиатърът д-р Веселин Герев. Той съветва и в последните 3-4 дни от отпуската също да сме вкъщи и да се настроим към работен режим. Затова е препоръчително да ставаме малко по-рано, да пием кафето си в обичайното време, по което го правим, когато ходим на работа. Така ще се настроим по-лесно към работния процес.

„Най-честата грешка, която допускаме, е да вземем 10 дни почивка и веднага да заминем на море. Така не можем да почиваме пълноценно, защото още сме настроени на работна вълна. Обикновено първите дни ни търсят служебно за нещо, изпращат ни мейли. Тогава не си почиваме пълноценно. Другата грешка е да се върнем от ваканция в последния ден преди да се върнем на работа, така първите 3 - 4 дни сме неефективни“, обясни д-р Герев.

Психиатърът съветва да се спазва ритъмът 3X8 - 8 часа сън, 8 часа работа и 8 часа почивка

Хората със свободни професии пък можело да направят така, че да работят по 4 дни в седмицата, а 3 дни да почиват или обратното. Това било добър вариант за хора със собствен бизнес и гъвкаво работно време.

„Най-големият парадокс, който наблюдавам от 20 години при пациентите си, е, че хората се връщат депресирани от отпуска. Това е така, защото почивката е много кратка. Другата причина е, че започват да я планират от рано, с месеци напред. Да речем, резервират хотел още през февруари и когато отидат на място, картината не отговаря на действителността. Тогава се шокират. Понеже българинът е максималист, очаква, че като плати едно нещо, за това ще получи сто. И накрая остава разочарован и това превръща отпуската му в кошмар“, коментира психиатърът.

Също така голяма грешка според специалиста е да отидем на почивка в най-натоварения сезон - в края на юли и началото на август. Тогава курортите са препълнени, водата в морето вече е по-мръсна, а и няма как да получим качествено обслужване. И, от една страна, сме възлагали огромни надежди на тази почивка, тъй като е веднъж годишно.

„Всички тези обстоятелства, разминаването между идеалната представа за отпуска и реалност действат депресиращо. А подсъзнателната мисъл е, че следващата отпуска е чак догодина“, коментира д-р Герев.

Друг важен съвет е да избягвате телефона и социалните мрежи по време на ваканцията си. Много хора обичат да качват снимки от най-различни екзотични дестинации, искат да идеализират почивката си и околните да им се възхищават. И когато ние гледаме такива снимки на познати, а знаем, че ние не можем да си позволим такава почивка, се депресираме още повече.

„Почивайте заради себе си, а не заради другите. Не търсете одобрението за околните, това ще ви натовари допълнително. Само тогава ще си създадете емоции. По-добре почивайте на спокойни места. Не е задължително да сте в скъп хотел или на скъпа дестинация. Няма нужда да си купувате емоции. Снимайки се на скъпи места, няма да станем по-щастливи“, съветва д-р Герев./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени