Представиха книгата на Румен Евтимов - „Годен за терористически акции”

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 202 | Брой коментари 0
08:28 25.11.2019

Черната дата в българската история -27.11. 1919г., когато се подписва Ньойския договор, бе темата на литературна вечер, организирана от Регионалния исторически музей- Перник. На нея бе представена книгата на Румен Евтимов- „Годен за терористически акции”.

Книгата на Румен Евтимов е посветена на нелегалната Вътрешна Западнопокраинска Революционна Организация „ВЪРТОП“, която е действала през 20-те и 30-те години на миналия век. Документалният разказ е основан на достъпната информация от архивните служби, на информацията на югославянската преса от онова време, както и на литературни източници и монографии по темата.

В книгата са представени обстоятелствата около възникването на организацията, нейната дейност, развитието на тактическите движения и идейните противоборства, довели до разцеплението; взаимодействието с ВМРО на Иван Михайлов, отношенията с военните и полицейските власти, извършените акции „във вътрешността“, дадените жертви…

В приложение към книгата е представена оперативната разработка „Кобра“, водена от ДС през 1951-1957 г. срещу Крум Попов, един от основателите и ръководителите на „Въртоп“. Разработката показва не само отношението на комунистическата власт към „бившите хора“ с национално-патриотични възгледи, но и технологиите и методите, използвани от службата. Публикувани са документи от досието, свързани с историята на националноосвободителната организация.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени