Представиха анализа на горските територии в Перник и Кюстендил

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 291 | Брой коментари 0
14:43 05.04.2018

По време на пресконференцията, дадена от областния управител Ирена Соколова и директорите на РДГ – Кюстендил инж. Здравчо Тодоров и  Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов бяха представени подробни данни от анализа на горските територии в областите Перник и Кюстендил

На територията на област Перник са разположени близо 104 000 хектара гори, като 58% от тях са иглолистни, а останалите – широколистни. Около 1 700 хектара иглолистни насаждения обаче са изсъхнали заради нападението от корояд, започнало още през 2000 г.

От изнесените данни стана ясно, че горски територии в областите Перник и Кюстендил са най-засегнатите, след област Сливен, от корояди и съхнене.  В районите на засегнатите площи се извършват санитарни сечи, а след тях ще се реализират залесителни мероприятия с нови дървесни видове, пригодни за съответните условия и надморска височина.

В момента се провежда инвентаризация, а експертна лесовъдска оценка ще покаже в колко декара от терените с изсъхнала дървесина ще има естествено възстановяване и колко трябва да бъдат залесени от човешка ръка.

50 години са нужни за израстването на една гора. Добрата новина е, че горските територии се увеличават ежегодно с 2-3%, обясни инж. Здравчо Тодоров. И уточни, че в област Перник този процент е по-голям.

Инж. Дамянов съобщи, че се предвижда залесяване на 2 500 декара в Югозападния район, а на други 2 500 дка ще има попълване, т.е. на мястото на изсъхнали дървета ще бъдат засадени нови. Работи се по европроект с насоченост за възстановяване на изгорелите горски масиви в миналогодишния пожар край Кресна.

Горските стопанства в областта са създали организация за доброволно залесяване на иглолистни и широколистни фиданки.

Perfumes
 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Най-нови
Най-четени