mycomputer.BG

Предложение: Всеки пациент да се тества за COVID-19, но за сметка на държавата

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 415 | Брой коментари 0
07:39 30.06.2020

Българският лекарски съюз излезе с предложение – всеки пациент задължително да бъде тестван за коронавирус, преди да влезе в болница. Тестовете обаче да са за сметка на държавата, посочва NOVA.

Още тази седмица предстои среща на БЛС с представители на НЗОК. На нея детайлно ще се обсъди как да става тестването на пациентите и колко ще струва това на държавата. Още отсега обаче може да се каже, че PCR тестовете не са добър вариант.

Една от причините e, че много малко болници в страната разполагат с лаборатория, в която се правят и такива тестове. Освен това, резултатите от този вид тестове излизат по-бавно - време, с което много пациенти не разполагат.

От Българския лекарски съюз са категорични – тестове преди постъпване в болница трябва задължително да се правят, тъй като не може да се допусне медиците и вече настанените пациенти да бъдат застрашени. Затова предлагат – масов скрининг за всеки новопостъпил, но за сметка на държавата:

„Ще искаме да бъдат заделени за всеки приет в болницата определена сума за провеждане на скринингови тестове - за антитяло, или антиген, или PCR. Така може на цената на един да се тестват по 10 души”, заяви главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов.

Лекарите са единодушни - само PCR тестовете не са добър вариант, тъй като има спешни случаи, в които трябва да се действа веднага. По тази причина много болни се тестват само ако имат симптоми.

От здравното министерство заявиха, че предложението на Българския лекарски съюз детайлно ще бъде обсъдено през настоящата седмица. Едва след това ще може да се каже какъв бюджет ще изизсква и на какви тестове ще се спрат.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени